13 C
Los Angeles
December 3, 2021
DailyNews – MK
Maqedoni

Zëvendësministri i Mbrojtjes, Hasani, në takim me iniciativën SHBA-Karta e Adriatikut

Shkup, 10 nëntor – Zëvendësministri i Mbrojtjes, Bashkim Hasani, së bashku me ministrat dhe shefat e delegacioneve nga vendet anëtare të iniciativës SHBA-Karta e Adriatikut (A-5), Shqipëria, Bosnja e Hercegovina, Kroacia, Mali i Zi, Maqedonia e Veriut dhe SHBA-ja dhe delegacione nga vendet vëzhguese: Kosova, Sllovenia dhe Serbia, marrin pjesë në takimin e rregullt të nismës A-5 të mbajtur në Split, Republika e Kroacisë.

Në takim, siç kumtoi Ministria e Mbrojtjes, zëvendësministri Hasani ka theksuar nevojën e vazhdimit në rrugën e bashkëpunimit rajonal, si rrugë drejt sigurisë dhe stabilitetit ndërkombëtar. Ai shtoi se aktivitetet në kuadër të iniciativës si ushtrimet dhe trajnimet e përbashkëta, ndërtimi i mekanizmave dhe mjeteve të përbashkëta për të parandaluar dhe përballuar sfidat dhe kërcënimet e sigurisë si sulmet kibernetike, lufta hibride, menaxhimi i dezinformatave dhe ndryshimet klimatike do të kontribuojnë në ndërtimin e elasticitetit në shoqëritë tona.

Hasani theksoi se kjo iniciativë është një mjet i shkëlqyeshëm për integrime të suksesshme euroatlantike, dhe anëtarësimi ynë në NATO dhe bashkëpunimi me partnerët në rajon kontribuoi më tej në forcimin e aftësive mbrojtëse të shoqërive tona. Ai theksoi se Maqedonia e Veriut mbështet politikën e dyerve të hapura për të gjitha vendet aspirante që ndajnë vlerat euroatlantike dhe ripohoi mbështetjen e Maqedonisë së Veriut për aspiratat euroatlantike të Kosovës.

Në margjinat e takimit, zëvendësministri Hasani ka zhvilluar një takim bilateral me ministrin e Mbrojtjes së Republikës së Kosovës, Armend Mehaj.

Gjatë takimit, sfidat aktuale të sigurisë u diskutuan si një shtysë për bashkëpunimin e zgjeruar të mbrojtjes, bashkëpunimin e mëtejshëm në pandeminë post-COVID-19 dhe trajtimin e kërcënimeve hibride, si dhe mundësitë për pjesëmarrje të përbashkët në të ardhmen në misionet ndërkombëtare të udhëhequra nga NATO dhe u diskutuan operacionet, promovimi i politikës së dyerve të hapura, si dhe për të ardhmen e integrimit euroatlantik të vendeve të Ballkanit Perëndimor.

Iniciativa SHBA-Karta e Adriatikut u krijua me nënshkrimin e Kartës së Partneritetit SHBA-Shqipëri, Kroaci dhe Maqedoni në Tiranë në 2003. Në vitin 2009, Mali i Zi dhe Bosnje e Hercegovina iu bashkuan nismës, duke i dhënë nismës një format A-5.

Qëllimi i iniciativës janë aktivitete të përbashkëta dhe të koordinuara për përmbushjen më të shpejtë të kritereve dhe standardeve të NATO-s, promovimin e bashkëpunimit në EJL dhe zhvillimin e ngjarjeve që synojnë ndërtimin e paqes, demokracisë, stabilitetit dhe prosperitetit në rajon. Aktivitetet e iniciativës synojnë forcimin e bashkëpunimit të ndërsjellë, rritjen e aftësive dhe kapaciteteve mbrojtëse, pjesëmarrjen e përbashkët në stërvitje dhe trajnime, operacionet dhe misionet e NATO-s, bashkëpunimin ndërmjet qendrave rajonale të trajnimit, si dhe promovimin e politikës së dyerve të hapura në A-5 për vëzhgues. vendet dhe vendet e tjera të rajonit që kanë orientim euroatlantik dhe synojnë anëtarësimin në Aleancën e NATO-s, kumtoi MM-ja. 

Related posts

Dokumenti zyrtar me nënshkrimet e 61 deputetëve për rrëzimin e Qeverisë

admin

ZZHTI i prezantoi mundësitë për investime dhe konceptin e ri para njerëzve kryesorë nga industria automobilistike

admin

Maqedonia duhet të hedhë 30 mijë vaksina “AstraZeneca”, i’u del afati edhe dy javë!

admin