10.8 C
Skopje, NM
15/06/2021
DailyNews.mk
Економија

Владата го усвои ребалансот на буџетот за реализација на четвртиот пакет мерки за поддршка на граѓаните и економијата

Владата вчера на седница го усвои ребалансот на буџетот за 2020 година. Ова е втор ребаланс што се прави годинава, а произлегува од потребата за имплеметација на  четвртиот пакет мерки за поддршка на граѓаните,  економијата и макроекономската стабилност.

-Со овој ребаланс се овозможува спроведувањето на четвртиот пакет антикризни мерки, кој има за цел да обезбеди одржливост на домашните економски дејности и на работните места, да помогне одредени погодени дејности, да обезбеди стабилност на социјалните трансфери и да обезбеди политики кои ќе помогнат спроведување на брза излезна стратегија, за да – кога кризата ќе заврши – продолжиме со позитивните трендови на новата развојна македонска економија, рече министерот за финансии Фатмир Бесими на денешната прес-конференција на која го презентираше прифатениот ребаланс на буџетот.

Тој додаде дека согласно ревидираните проекции на Министерството за финансии, врз основа на кои е правен и вториот ребаланс на буџетот, враќањето на патеката на економски раст се очекува да биде побавно во однос на претходните проекции.

-Очекувањата се дека економијата ќе забележи пад од 4,4 отсто во 2020 година. Мора да се напомене дека падот ќе беше повисок, имајќи го предвид четвртиот сет на мерки. Ревидирана е и стапката на инфлација која се очекува да изнесува 1 отсто, рече Бесими.

Напомена дека за справувавање со ковид-кризата досега се преземени три пакети владини мерки. Овие пакети беа насочени кон соочување со првиот наплив на кризата и се состоеја од поддршка на ликвидноста на компаниите, зачувување на работните места и поддршка на граѓаните погодени од кризата.

Соопшти дека реализацијата на буџетот заклучно со септември, на приходната страна изнесува 136 милијарди денари или 69,1 отсто во однос на планираните приходи за 2020 година со ребалансот од мај, што е за 4,9 отсто помалку во однос на истиот период од лани. Реализацијата на расходната страна изнесува 171,9 милијарди денари, што претставува 70,5 отсто во однос на годишно планираниот износ со првиот ребаланс, или за 10,7 отсто повеќе во однос на лани. Согласно ова во периодот јануари-септември 2020 година остварен е дефицит на Буџетот на Република Северна Македонија во висина од 35,8 милијарди денари или 5,3 отсто од БДП. Според овие податоци, реализацијата на буџетот одеше согласно планот, но со носење на четвртиот пакет на мерки кој е во насока на поттикнување на економската активност и поддршка на фирмите и на граѓаните се јави потреба за финансирање на истите, а со тоа и преструктуирање на позициите во буџетот и обезбедување на дополнителни финансии, потенцира Бесими.

Како што додаде вкупните приходи со измените и дополнувањата на Буџетот на Република Северна Македонија за 2020 година се планирани на ниво од 196,4 милијарди денари и истите се планирани на речиси идентично ниво во однос на планот, имајќи предвид дека со претходните измени и дополнувања на Буџетот беа планирани на реално ниво односно пониски за 11,5 отсто во однос на иницијалните проекции на Буџетот. Во структурата на вкупните приходи, даночните приходи учествуваат со 55,6 отсто и се планирани на ниво од 109,2 милијарди денари. Придонесите од социјално осигурување како изворни приходи на фондовите се планирани во износ од 65 милијарди денари или за 2,6  отсто повисоко во однос на планот за 2020 година. Останатите приходи како неданочни, капитални и странски донации) се планирани на ниво од 22,1 милијарди денари.

Вкупните расходи, посочи, се планирани на ниво од 253 милијарди денари или за 4,2 отсто, односно за 10,1 милијарди денари повисоки во однос на ребалансот.

Врз основа на вака планираните приходи и расходи, министерот наведе дека дефицитот е позициониран во износ од 56,6 милијарди денари, односно 8,4 отсто од БДП.

Ребалансот денеска ќе биде доставен до Собранието на усвојување

Related posts

Пошта месецов ќе склучи договор со „Халк банка“, платниот промет ќе почне до март

Admin

Догодина постепено стабилизирање на странските директни инвестиции, вели гувернерката Ангеловска Бежоска

Admin

Косовската дијаспора годинава испратила во земјата 800 милиони евра

Admin

Помош од 6.000 денари, на одредени места ќе може да се трошат парите

Admin

Бектеши: В понеделник ќе ја објавиме мерката за враќање на туристичката такса од 2019 година

Admin

ВИДЕО: 17.2 милиони евра ќе бидат поделени на 400 компании за помош од ковид-кризата

Admin

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More