11.8 C
Skopje, NM
24/09/2021
DailyNews.mk
Ekonomi

Viti “historik” i bankave në Kosovë, fituan 86.2 milionë euro

Sektori bankar në vitin 2019, ngjashëm me vitet e fundit ka shënuar performancë mjaft të mirë financiare, duke mbajtur nivel të profitabilitetit dukshëm më të lartë se mesatarja historike.

Vlera neto e profitit të realizuar në vitin 2019 arriti në 86.2 milionë euro, për 2.0 përqind më e ulët se në vitin paraprak, thuhet në raportin vjetor të Bankës Qendrore të Kosovës (BQK) për vitin 2019, përcjell Buletini Ekonomik.

Të hyrat e sektorit bankar arritën vlerën prej 263.2 milionë euro dhe u karakterizuan me rritje vjetore prej 4.2 përqind. Kontributin kryesor në rritjen e të hyrave kishin ato prej interesi, gjegjësisht, të hyrat prej kredive, letrave me vlerë dhe plasmanëve në bankat tjera. Kurse, të hyrat nga jo interesi shënuan rënie krahasuar me vitin e kaluar, gjegjësisht të ardhurat tjera operative dhe tarifat e komisionet.

Shpenzimet e sektorit bankar arritën vlerën në 176.9 milionë euro dhe u karakterizuan me rritje vjetore prej 7.5 përqind. Shpenzimet u karakterizuan me rritje në pothuajse të gjitha kategoritë, por atributin kryesor në rritje e kishin shpenzimet për tarifë dhe komisione në kuadër të shpenzimeve të jo interesit; dhe shpenzimeve për depozita në kuadër të shpenzimeve të interesit. Rritja më e lartë e shpenzimeve krahasuar me rritjen e të hyrave ndikoi që raporti i shpenzimeve ndaj të hyrave të sektorit të rritet në krahasim me periudhën e njëjtë të vitit paraprak.

Related posts

“Vjelja e mollëve të Prespës” nga 25 deri më 27 shtator

Admin

Besimi: Obligacioni strukturor 10 vjeçar për konsolidim fiskal të komunave

Admin

Rajoni juglindor më së shumti merr pjesë në krijimin e bruto vlerës së shtuar në bujqësi

Admin

Mitreska: Politika monetare është një nga shtyllat e rimëkëmbjes së ekonomisë

Admin

Zaev dhe Besimi do t’i propozojnë Propozim-ndryshimet e Ligjit për financimin e komunave

Admin

Analizë: Edhe 30 milion euro për zhvillim të zonave kufitare Maqedoni e Veriut – Bullgari

Admin

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com