28.8 C
Skopje, NM
16/09/2021
DailyNews.mk
Uncategorized

Уницеф: Три милијарди луѓе немаат услови да мијат раце

Речиси три милијарди луѓе или 40 проценти од светската популација немаат услови дома да ја одржуваат основната хигиена на рацете, покажуваат најновите податоци на УНИЦЕФ.

Недостапноста за основната хигиена како миење раце за милиони луѓе ширум светот значи зголемен ризик од нов коронавирус и други заразни болести, предупреди Меѓународниот фонд за деца на ОН.

Според извештајот на УНИЦЕФ, во најмалку развиените земји, речиси три четвртини од населението не може да ги мие рацете дома. Во субсахарска Африка, 63 проценти од луѓето што живеат во урбани средини живеат без основни хигиенски услови на располагање, како место за миење раце.

На глобално ниво, 43 проценти од училиштата на кои има 818 милиони ученици немаат можност да ги мијат рацете со вода и сапун. Во најсиромашните земји, процентот на училишта без место за миење раце се искачува на 70 проценти.

Related posts

South Korea designates arriving Afghans as ‘persons of special merit’

Admin

23,845 active cases with covid in Kosovo

Admin

Vucic receives invitation to attend enthronement of Metropolitan Joanikije in Montenegro

Admin

Diabetes and Covid 19: Self-care tips to manage the condition amid pandemic

Admin

Buckingham Palace garden visitors write bad reviews on TripAdvisor: ‘I feel robbed by royals’

Admin

Princess Beatrice opens up about living with dyslexia: Know all about the learning disorder

Admin

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com