15.8 C
Skopje, NM
13/06/2021
DailyNews.mk
Избор од уредникот Регион

Србија и да го реши прашањето со Косово нема да влезе брзо во ЕУ, смета потпретседателот на Европското движење во земјата

Потпретседателот на Европското движење во Србија, Владимир Меџак за српски „Блиц“ изјави дека членството во ЕУ до 2025 година не е реално за Србија ниту со решено косовско прашање.

„За такво нешто, Србија мора да ги заврши своите обврски до крајот на 2023 година. Ние имаме претседателски избори во 2022 година, а можеби и предвремени парламентарни избори. Тоа не е добра средина за исполнување на критериумите“, рече Меџак.

Тој посочи дека промените кои треба да бидат направени во овие неколку години мораат да бидат сеопфатни, мислејќи на сите општествени полиња. Според него, земјата потребно е да создаде краткорочен план за 2021 година со суштински измени, пред се во политичките критериуми иако ЕУ интеграцијата е во надолна траекторија. Меџак смета дека промените мора да бидат значителни, а не козметички.

„Реално, ако сакаше Комисијата можеше да биде поостра кон нас во некои проценки. Годишниот извештај е првенствено пресек на ситуацијата, дава проценка на состојбата и треба да содржи повеќе препораки за понатамошни чекори. Во извештајот недостасуваат појасни препораки што понатаму. Ова е она што се очекува по усвојувањето на новата методологија во мај и на што ќе треба повеќе време да се посветиме. Прашање е дали владата може да го спроведе сето тоа“, вели тој.

Меџак упати и критика кон ЕУ за процесот на интеграција на Србија во однос на косовското прашање.

„Европската унија неколкупати покажа немоќ кога зборуваме за решавање на прашањата на Балканот. Нелегалните обичаи на Приштина се вистински пример. Оваа импотенција доаѓа од различните цели и погледи на земјите-членки за решавање на тоа прашање. Самото прашање на Косово е обележано како посебно прашање во рамките на преговорите на ЕУ со Србија. Постигнувањето на законски обврзувачки договор со Приштина до крајот на преговорите за пристапување во ЕУ беше наведено како услов во 2014 година. Во моментов, ние сме поблиску до постигнување на правно обврзувачки договор со Приштина, отколку до крајот на преговорите за пристапување во ЕУ“, додаде Меџак.

Related posts

Пратениците изгласаа продолжување на кризната состојба и прва фаза од законот за попис

Admin

Брисел: Последните нацрт заклучоци за проширување содржат „погрешно толкување на историјата”

Admin

Бугарија го блокира потпишувањето на договор со Фронтекс поради македонскиот јазик

Admin

Совет на амбасадори: Со воведување и второ државјанство за кандидатите за амбасадори се уриваваат темелите на државата

Admin

Лавров: Русија има добри односи со Хрватска

Admin

Транспаренси Интернешнл објави извештај за заробеноста на државите од Западен Балкан и Турција

Admin

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More