DailyNews.mk
Избор од уредникот Политика

Советот на амбасадори го поздрави повлекувањето на Предлог законот за надворешни работи

Советот на амбасадори денеска преку соопштение го поздравува повлекувањето на Предлог законот за надворешни работи од Собраниска процедура од страна на актуелниот министер за надворешни работи.

Потсетуваме дека во декември 2019 на првата јавна дебата Советот на амбасадори ги изнесе своите ставови за Предлог законот за надворешни работи истакнувајќи дека се работи за многу комплициран текст, во некои сегменти спротивно на некои одредби на Виенската конвенција за дипломатски односи од 1961 год.

-Советот на амбасадори уште еднаш го афирмира својот став дека Предлог-текстот на Законот за надворешни работи имаше за цел задоволување на меѓу-партиските кадровски комбинаторики и апетити во едно многу чувствително време и во исто така чувствително подрачје како што е дипломатијата. Предлог текстот на Законот за надворешни работи веќе повлечен од Собраниска процедура имаше за цел да создаде централизирано владеење на тогашниот МНР со група свои истомисленици и во некои сегменти беше далеку под квалитетот на Законот за МНР кој е сеуште во сила. Советот смета дека нашата држава со после тридецении самостојна дипломатија треба да прави напори квалитетно да ја зајакне нејзината дипломатска служба во целина. Оваа суптилна служба не може и не смее да биде инструмент на ограничен број на дипломати особено заради фактот што земјата се соочува со големи предизвици на нејзиниот пат кон евроинтеграциите, се наведува во соопштението од Советот на амбасадори.

Воедно, го потсетува актуелниот министерот за надворешни работи, дека во нивниот Совет членуваат истакнати дипломати од највисок ранг, кои нашата земја ја претставувале надвор во најдобро светло и особено во најтешките мигови на осамостојувањето, а како дипломати од кариера учествувале во изработката и на многу акти во МНР, вклучително и на актуелниот Законот за надворешни работи. Од овие причини, од Советот на амбасадори, како што наведваат, очекуваат во ново формираната Комисија за изработка на нов Закон за МНР да бидат вклучени и негови членови.

Related posts

Пратениците изгласаа продолжување на кризната состојба и прва фаза од законот за попис

Admin

Брисел: Последните нацрт заклучоци за проширување содржат „погрешно толкување на историјата”

Admin

Бугарија го блокира потпишувањето на договор со Фронтекс поради македонскиот јазик

Admin

Совет на амбасадори: Со воведување и второ државјанство за кандидатите за амбасадори се уриваваат темелите на државата

Admin

Лавров: Русија има добри односи со Хрватска

Admin

Транспаренси Интернешнл објави извештај за заробеноста на државите од Западен Балкан и Турција

Admin

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More