23.8 C
Skopje, NM
19/09/2021
DailyNews.mk
Uncategorized

Шарл Мишел во говор пред ОН: Посилна и поавтономна ЕУ за посилен Западен Балкан

Претседателот на Европскиот совет, Шарл Мишел во говор пред Генералното собрание на ОН, повика на посилна и поавтономна ЕУ што може да им помогне на другите да бидат посилни, вклучително и на Западен Балкан.

– Европската унија е актер на мирот и напредокот кој сака да ги мобилизира своето влијание и сила за да ги направи другите посилни. Ние поддржуваме шест партнери од Западен Балкан во нивната трансформација и интеграција. Ја потврдивме и нивната европска перспектива, нагласи Мишел.

Во својот говор пред ОН, тој истакна дека Европската унија е основана, како и Обединетите нации, врз принципите на мирна соработка, заштита на човековите права и основните слободи.

– Европската унија го брани меѓународниот поредок заснован на правила и соработка заснована на универзални вредности, наведе Мишел.

Related posts

South Korea designates arriving Afghans as ‘persons of special merit’

Admin

23,845 active cases with covid in Kosovo

Admin

Vucic receives invitation to attend enthronement of Metropolitan Joanikije in Montenegro

Admin

Diabetes and Covid 19: Self-care tips to manage the condition amid pandemic

Admin

Buckingham Palace garden visitors write bad reviews on TripAdvisor: ‘I feel robbed by royals’

Admin

Princess Beatrice opens up about living with dyslexia: Know all about the learning disorder

Admin

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com