22.8 C
Skopje, NM
30/07/2021
DailyNews.mk
Maqedoni

Shahpaska: Po bëjmë gjithçka për të lehtësuar jetën e qytetarëve

Shkup, 19 korrik – Ministria e Punës de Politikës Sociale në bashkëpunim me Bankën botërore realizoi Projekt për përmirësim të shërbimeve sociale dhe përfshin dy kompinente të rëndësishme, përkatësisht rritje të përfshirjes sociale të qytetarëve në sistemin e mbrojtjes sociale, deklaroi ministrja e Punës dhe Politikës Sociale, Jagoda Shahpaska gjatë pjesëmarrjes në programin e mëngjesit në Servisin nacional.

“Komponenti I parë është qasja më e mirë drejt kompensimeve në të holla dhe zgjerimi I dytë I qasjes dhe përmirësimi I cilësisë në sistemin për kujdes dhe edukim, përkatësisht përfshirje më e madhe e fëmijëve në edukimin parashkollor dhe ndërtim I kopshteve të reja dhe zgjerim I tyre ekzistuese të fëmijëve”, sqaroi ministrja Shahpaska.

Ajo thotë se rezultatet nga reforma sociale tregojnë se vitin e kaluar në kohë pandemie me ndryshime ligjore është rritur përfshirja e plotësisht 6500 amvisërive, përmes kritereve të lehtësuara për hyrje në sistemin e mbrojtjes sociale, si dhe shtesë e rritur e fëmijëve dhe arsimore.

Lidhur me Projektin për përmirësim të sistemit të shërbimeve sociale, Shahpaska theksoi se ai është bazuar në disa parime që paraqesin themel të reformës sociale.

Ajo theksoi se përmes decentralizimit si proces I zbritjes së shërbimeve sociale në nivel lokal, komunat janë bartëset kryesore të shërbimeve ndaj qytetarëve, me përfshirjes të sektorit qytetar. Me atë rast, e theksoi rëndësinë e përfshirjes së qytetarëve më rëndë të punësueshëm të cilët janë pjesë e bashkësisë so ofrues të shërbimeve përmes këtij projekti. Njëkohësisht, zgjerohet edhe spektri I shërbimeve sociale, të cilat deri më tani asnjëherë nuk kanë qenë të kapshme për qytetarët.

“Qytetari paraqet strumbullar të reformës sociale, Gjithçka që bëjmë edhe si Qeveri edhe si Ministri është ta lehtësojmë jetën e qytetarëve”, theksoi Shahpaska.

Lidhur me konkursin publik të publikuar vitin e kaluar nga ana e Ministrisë së Punës dhe Politikës Sociale, ministrja Shahpaska theksoi se në 24 komuna po realizohen 19 projekte, ndërsa prej tyre 16 janë në bazë të hartimit paraprak të nevojave në mjedisin lokal në çdo komunë.

Ajo sqaroi se projektet janë dedikuar për ndihmë dhe kujdes për persona të moshuar në shtëpi, dhe të personave në qendrat ditore. Projekti në komunat Likovë dhe Dellçevë është për mbështetje dhe rehabilitim të fëmijëve me pengesa. Bëhet fjalë për tre projekte të ndryshme për rehabilitim dhe riintegrim të personave me pengesa në mjedis lokal.

Me këtë projekt në fazën e parë shërbimet do të marrin 900 shfrytëzues në pjesën më të madhe të ndihmës dhe kujdesit në shtëpi, ndërsa rreth 300 ofrues të shërbimeve, përkatësisht kujdestarë do të angazhohen në tërë këtë system.

Related posts

Bëni kujdes gjatë vizitave në Vodno dhe vendet e tjera për piknik, apelojnë nga Qyteti i Shkupit

Admin

Nisma “Më mirë për Tetovën”: Ndryshimet në KZ në prag të zgjedhjeve lokale është një veprim jodemokratik

Admin

ARDB dhe OSBE nënshkruan Memorandum për zbatimin e projekteve të përbashkëta 2021 – 2024

Admin

Mosrespektimi i masave e rrit numrin e pacientëve të hospitalizuar nga korona në Tetovë

Admin

Kuvendi i miratoi ndryshimet dhe plotësimet e Ligjit për shtetësi

Admin

Është parandaluar garë ilegale në autostradën Saraj – Tetovë

Admin

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More