23.8 C
Skopje, NM
27/07/2021
DailyNews.mk
Избор од уредникот Свет mk

Седумнаесет земји во ЕУ во црвената зона на ковид-мапата

Седумнаесет од 27 земји членки на Европската унија, како и Обединетото Кралство, се наоѓаат во црвената зона на новата европска мапа на ограничувања на движењето. Картата ја објави Европскиот центар за спречување и контрола на болести (ЕЦДЦ) и само три земји на ЕУ се претежно зелени. Тоа се Норвешка, Финска и Грција.

Пет земји – Италија, Кипар, Естонија, Литванија и Летонија се главно означени со портокалова боја. Германија, Австрија, Шведска, Данска и Исланд не се обележани со боја поради недоволни податоци за тестовите.

Според препораките, спротивно на оние кои доаѓаат од зелената зона, патниците од портокаловата и црвената (или сивата) зона можат да бидат предмет на одредени ограничувања.

За да може еден регион да се класифицира во зелена боја, мора да има помалку од 25 нови случаи на 100.000 жители во последните две недели и помалку од 4 проценти позитивни тестови од вкупниот број тестирани. Регионот е во црвена зона кога бројот на нови случаи во последните две недели е поголем од 50 и кога процентот на позитивни од вкупниот број напаравени тестови е поголем од 4 проценти, или кога критериумот за нови случаи надминува 150 н 100.000 жители.

Постојат два случаи во портокалова категорија, региони со помалку од 50 случаи на 100.000 жители, но процентот на позитивни е поголем од четири проценти, или има помеѓу 25 и 150 нови случаи на 100.000 жители, но процентот на позитивно тестирани е помал од четири проценти.

Related posts

Пратениците изгласаа продолжување на кризната состојба и прва фаза од законот за попис

Admin

Брисел: Последните нацрт заклучоци за проширување содржат „погрешно толкување на историјата”

Admin

Бугарија го блокира потпишувањето на договор со Фронтекс поради македонскиот јазик

Admin

Совет на амбасадори: Со воведување и второ државјанство за кандидатите за амбасадори се уриваваат темелите на државата

Admin

Лавров: Русија има добри односи со Хрватска

Admin

Транспаренси Интернешнл објави извештај за заробеноста на државите од Западен Балкан и Турција

Admin

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More