14.7 C
Los Angeles
May 23, 2022
DailyNews – MK
Maqedoni TOP LAJM

Seancë për zgjedhjen e Qeverisë së re

Shkup, 15 janar – Në Kuvendin e Republikës së Maqedonisë, në orën 11 duhet ta fillojë seancën e 60-të, me pikën e vetme në rend të ditës Zgjedhja e Republikës së Maqedonisë së Veriut

Qeveria e re të cilën duhet ta udhëheqë Dimitar Kovaçevski do të numërojë 21 anëtarë, LSDM dhe koalicioni do të kenë 12, BDI gjashtë, ndërsa Alternativa tre ministra.

Kabineti i ri qeveritar do të ketë një anëtar më shumë – ministër pa dikaster, vend që i takoi Alternativës.

Nga Qeveria po largohen tetë anëtarë të deritanishëm, duke përfshirë edhe Zoran Zaevin. Nikolla Dimitrovi më nuk do të jetë zëvendëskryeministër për Çështje Evropiane, Radmilla Shekerinska largohet nga Ministria e Mbrojtjes, ndërsa anëtar i Qeverisë nuk do të jenë as ministri i deritanishëm i Shëndetësisë, Venko Filipçe, ministrja e Arsimit dhe Shkencës, Milla Carovska, ministrja e Punës dhe Politikës Sociale, Jagoda Shahpaska dhe ministrja e Kulturës, Irena Stefoska.

Në vendet e tyre duhet të vijnë ministri i deritanishëm i Drejtësisë, Bojan Mariçiq (LSDM) si zëvendëskryeministër për Çështje Evropiane, Sllavjanka Petrovska (LSDM) në Ministrinë e Mbrojtjes, Bekim Sali nga Alternativa do të udhëheqë me Ministrinë e Shëndetësisë, ministri i deritanishëm i Shoqërisë Informatike dhe Administratës, Jeton Shaqiri (BDI) do ta marrë Ministrinë e Arsimit dhe Shkencës, Jovana Trençevska (LSDM) do të udhëheqë me MPPS, ndërsa Bisera Kostadinovska Stojçevska (LSDM) e merr dikasterin e Kulturës.

Admirim Aliti nga Alternativa do të jetë njeriu i parë në MSHIA, ndërsa Xhemail Çupi nga kjo parti është propozuar për ministër pa dikaster përgjegjës për diasporën.

Në qeverinë e re të Kovaçevskit mbetet zëvendëskryeministri për Çështje Ekonomike, Fatmir Bytyqi (LSDM), ndërsa emër i ri është Sllavica Grkovska (LSDM) e cila duhet të jetë zëvendëskryeministre për luftë kundër korrupsionit dhe krimit.

Me dikasterin e drejtësisë duhet të udhëheqë profesori universitar, Nikolla Tupançevski (LSDM). Në Ministrinë e Punëve të Brendshme mbetet ministri i deritanishëm Oliver Spasovski (LSDM), ndërsa funksionet i mbajnë edhe ministrat e Punëve të Jashtme, të Tranportit dhe Lidhjeve, të Financave dhe të Ekonomisë, Bujar Osmani (BDI), Bllagoj Boçvarski (LSDM), Fatmir Besimi (BDI) dhe Kreshnik Bekteshi (BDI). Në Ministrinë e Vetëqeverisjes Lokale mbetet edhe më tutje Goran Milevski (PLD/koalicioni i LSDM), ndërsa nuk ka ndryshime edhe në Ministrinë e Mjedisit Jetësor dhe Planifikimit Hapësinor ku mbetet ministri i deritanishëm Naser Nuredini (BDI).

Me Ministrinë për Sistem Politik dhe Marrëdhënie Ndërmjet Bashkësive edhe më tutje do të udhëheqë Artan Grubi (BDI). Në Ministrinë e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Ekonomisë së Ujërave kthehet Lupço Nikollovski.

Debati parlamentar për zgjedhjen e qeverisë së re zgjat maksimumi dy ditë, ndërsa zgjedhja e qeverisë votohet pas përfundimit të tij, pra jo më vonë se 24 orë në ditën e dytë ose në këtë rast të dielën deri në mesnatë. Qeveria zgjidhet nëse për të voton shumica e numrit të përgjithshëm të deputetëve në Kuvend.

Sipas Rregullores së Kuvendit, mandatari i kryeministrit e elaboron programin dhe propozimin për përbërjen e qeverisë në seancën e Kuvendit, në të cilën zgjidhet. Pas programit të kryeministrit të mandatuar dhe propozimit për përbërjen e qeverisë, Kuvendi zhvillon një debat të vetëm. Rregullorja e Punës parasheh që renditja e deputetëve që do të marrin pjesë në debat përcaktohet nga Kryetari i Kuvendit në mënyrë që të sigurohet pjesëmarrja e deputetëve të partive të ndryshme politike të përfaqësuara në Kuvend. Votimi për zgjedhjen e Qeverisë bëhet mbi propozimin për përbërjen e Qeverisë në tërësi, me votim publik.

Kovaçevski thotë se programi i qeverisë është vazhdimësi e legjitimitetit elektoral që është fituar në zgjedhjet e vitit 2020, me inkorporimin e angazhimeve ekonomike të partnerit të ri të koalicionit Alternativa, si dhe qëllimeve të reja programore që dalin nga sfidat e reja. Ai bëri të ditur se prioritetet kryesore të qeverisë së tij do të jenë ballafaqimi me krizën energjetike, ruajtja e standardit të jetesës së qytetarëve dhe kompanive në kushtet e krizës ekonomike, zbatimi i projekteve madhore infrastrukturore të parashikuara në Buxhetin e vitit 2022 dhe zgjidhjet ligjore të miratuara nga Parlamenti, si dhe integrimi evropian i vendit.

“BE-ja është synimi ynë strategjik dhe ne e meritojmë hapjen e negociatave me BE-në, që është rezultat i katër raporteve të njëpasnjëshme pozitive të KE-së. Në program është trajtuar edhe “Ballkani i Hapur”, sepse besoj se është i pranishëm edhe bashkëpunimi rajonal i bazuar në vlerat evropiane dhe në bazë të katër lirive të BE-së dhe ne do të vazhdojmë me atë bashkëpunim rajonal”, tha Kovaçevski.

Në kuadër të integrimit evropian, ai theksoi përkushtimin për dialog me Bullgarinë, i cili do të jetë i orientuar drejt së ardhmes, në projekte që nënkuptojnë lidhje më të mirë të qytetarëve, ekonomive, kulturës mes vendeve dhe ndërtimit të një bashkëpunimi të tillë dhe rikthimit të besimit në një zgjidhje të pranueshme reciprokisht. mund të arrihet.

“Ajo zgjidhje duhet të bazohet në vlerat evropiane, të cilat do ta ruajnë dinjitetin e qytetarëve të të dyja vendeve dhe do t’i mundësojnë Maqedonisë së Veriut më në fund të marrë datën për konferencën e parë ndërqeveritare”, tha Kovaçevski.

Mandatari theksoi se në marrjen e vendimeve është udhëhequr nga parimet e përmbushjes së detyrimeve, kapacitetit të njerëzve që kanë dhe performancës. kanë pasur në të kaluarën.të drejtimit të departamenteve të caktuara.

“Propozimi ishte i tillë që të kemi ministra të rinj që do të marrin dikastere të caktuara, kemi rotacione të ministrave që shkojnë nga një dikaster në tjetrin. Së pari, sepse disa prej tyre janë dëshmuar të jenë efikas dhe efektivë në kryerjen e detyrave të tyre gjatë kryerjes së atij portofoli në një nga qeveritë e mëparshme. Në një rast tjetër, kur një ministër i caktuar mendoj se sipas performancës së tij profesionale, sipas arritjeve të tij akademike dhe sipas përvojës së tij të kaluar, i përgjigjen më shumë një departamenti tjetër. Sa i përket zgjidhjeve të caktuara që mbeten në të njëjtat departamente, kjo pasi në bazë të analizave ka një rritje të performancës në ministritë ku kanë menaxhuar, shihet se kanë ngritur standardet e funksionimit dhe kanë realizuar funksionimin dhe funksionimin e tyre. Pjesa kapitale, investimet në nivel të lartë krahasuar me planin që kanë pasur gjatë vitit 2020 dhe 2021”, tha Kovaçevski.

Related posts

Shaqiri: Pagat e mësimdhënësve do të rriten, nxënësit le të kthehen në shkollë

admin

Personat me aftësi të kufizuar nuk do paguajnë parking, evidentohen vendet për trajtim të barabartë

admin

Këshilltarët shqiptarë në Kumanovë pasi pranuan mandatin ulen në kafe të përbashkët

admin