29.7 C
Los Angeles
August 10, 2022
DailyNews – MK
Bota

Rezultatet fillestare të vaksinës nga Pfizer dhe BioNTech bëjnë përshtypje, por shkencëtarët mbeten “të kujdesshëm”

Shkencëtarët të hënën thanë se rezultatet fillestare të provave për vaksinën e Pfizer Inc dhe të BioNTech tejkaluan shumë pritjet e tyre për mbrojtje kundër një sëmundje krejtësisht të re, por që shumë pyetje mbeten pa përgjigje.

Prodhuesit e ilaçeve thanë se vaksina e tyre ishte më shumë se 90 për qind efektive në parandalimin e COVID-19, bazuar në të dhënat e 94 personave të parë në provë të infektuar me coronavirus.

Shkalla e efikasitetit do të thotë që shumica dërrmuese e infeksioneve ndodhën midis njerëzve që morën një placebo sesa vaksinën.

Studimi me 44 mijë vullnetarë u krijua fillimisht për një analizë të parë të ndërmjetme nëse vaksina po funksiononte pasi 32 pjesëmarrës zhvilluan COVID-19.

Gjithsesi, ekspertët paralajmëruan se mbeten shumë pyetje, përfshirë nëse vaksina mund të parandalojë sëmundje të rënda ose komplikime, sa kohë do të mbrojë nga infeksioni dhe sa mirë do të funksionojë tek të moshuarit.

Ata vunë në dukje se të dhënat e kërkuara të sigurisë nuk do të jenë në dispozicion deri në fund të këtij muaji.

Për më tepër, Pfizer dhe BioNTech ende nuk kanë dorëzuar të dhënat e tyre për rishikim nga shkencëtarë të tjerë, një hap kyç në përcaktimin e cilësisë së rezultateve.

“Këto janë me të vërtetë inkurajuese, por ato janë rezultatet më të hershme të mundshme”, tha Dr Gregory Poland, një virolog dhe studiues i vaksinave në Klinikën Mayo në Rochester, Minesota.

Shkencëtarët gjithashtu duan të kuptojnë nëse vaksina parandalon plotësisht njerëzit të infektohen me coronavirusin e ri – një avantazh i madh në zvogëlimin e transmetimit – ose nëse thjesht zvogëlon shkallën të cilën ata sëmuren.

“Idealisht, ne duam të jemi të mbrojtur plotësisht nga infeksioni, por unë mendoj se të gjithë pranojmë që këto të ashtuquajtura vaksina të gjeneratës së parë kanë më shumë të ngjarë të parandalojnë sëmundjen”, tha Lawrence Young, një profesor i onkologjisë molekulare në Universitetin Britanik të Warwick.

Related posts

Ushtria e Mianmarit: Aung San Suu Kyi po trajtohet mirë

admin

COP15 miraton Deklaratën e Kunming-ut për shtimin e biodiversitetit

admin

Majori ukrainas thotë se në Mariupol askush nuk i ka dorëzuar armët, por thekson se ky mund të jetë mesazhi i fundit

admin