39.8 C
Skopje, NM
29/07/2021
DailyNews.mk
Kulturë

Qyteti 4 mijë vjet i vjetër në “djepin e qytetërimit”

Një vendbanim i lashtë urban, që besohet se daton nga motet para-babiloniane, ka dalë në dritë në një shkretëtirë në jug të Irakut. Sipas mediumit të lajmeve Al-Monitor, një grup arkeologësh rusë dhe kolegët e tyre irakianë e bën këtë zbulim më 24 qershor në trevën e Tell Duhailas në krahinën e Dhi Qarit, rreth 30 kilometra nga qyteti i lashtë i Urit. Kjo gjetje i bashkohet listës së më shumë se 1200 vendeve arkeologjike në rajon – disa prej të cilave ende duhet të gërmohen – në atë që dikur ishte pjesë e deltës së Mesopotamisë, shpesh e quajtur edhe si “djep i qytetërimit”.

“Sipas spekulimit fillestar, qyteti mund të jetë kryeqytet i shtetit të themeluar fill pas kolapsit politik në fund të periudhës së lashtë babilonase, që shkaktoi shkatërrimin sistematik të jetës urbane të qytetërimit sumer”, ka thënë kreu i hulumtimit rus, Alexei Jankowski-Diakonoff. Ekipi nisi kërkimin në këtë zonë më 2019.

Artefaktet e zbuluara në këtë vend përfshijnë maja shtizash të oksiduara, gjurmë stufash, si dhe statuja të argjilta të deveve që datojnë në periudhën e hershme të Hekurit. Duke folur mbi rëndësinë e këtij vendi, Jankowski-Diakonoff ka thënë se ai “sipërfaqëson zhvillimin e parë të bujqësisë duke përdorur lymin në Mesopotami”, teksa ka shtuar që “përmban mbetje të materialit nga periudha që parapriu shfaqjen e qytetërimit sumer”.

Related posts

Ngjarjet në Kosovë dhe kufiri me Serbinë në vitin 1879

Admin

Koncert i parë solistik nga Laura Krliu

Admin

Ganiu nikoqir i përfaqësuesve të ansambleve pjesmarrës në “Folk Fest 2021”

Admin

Artistët e ansamblit në rrugën drejt suksesit të radhës

Admin

Mbrëmje koncerti me Korin e përzier të Filarmonisë së Kosovës sonte në “Verën e Ohrit”

Admin

Pezullohet nga pozita drejtori i QKK-së, Arben Zharku

Admin

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More