11.8 C
Skopje, NM
24/09/2021
DailyNews.mk
Ekonomi

Privatizimi i ndërmarrjeve publike, OEMVP: Eliminon kostot, përmirëson ekonominë

Privatizim të plot apo partneritet publiko privat, qeveria kërkon zgjidhje për ndërmarrjen Posta e Maqedonisë si një nga ndërmarrjet kryesore që realizon humbje në vazhdimësi. Qeveria ka angazhuar ekipin e saj për një studim fizibiliteti për fatin e postës.  

Statistikat numri i të punësuarve në sektorin e postës në vitin 2018 në të gjithë kompanitë shërbyese  është 2971 persona nga të cilët 2141 janë të punësuar në Postën e Maqedonisë ndërsa 830 të tjerë në kompanitë që ofrojnë shërbime postare.   Sipas të dhënave të Entit Shtetëror të Statistikave Posta e Maqedonisë në komunitetet në nivel vjetor realizon humbje në vlerë prej 2.7 milion euro ndërsa humbja totale kap shifrën e 10 milion eurove.  

Nga OEMVP thonë se është i nevojshëm privatizimi i ndërmarrjeve shtetërore që punojnë me humbje jo vetëm i postës së Maqedonisë por i gjitha ndërmarrjeve me të vetmin qëllim përmirësimin e ekonomisë në plan afagjat.  

“Privatizimi si proces ka për qëllim ti eliminon kostot e mëdha që vijnë nga jo produktiviteti I subjekteve që janë në kuadër të qeverisë. Subjektet që I nënshtrohen këtij procesi transformohen në subjekte që duan të jenë më kompetitive dhe sitë tilla përmirësojnë peformacat e tyre në krahasim me periudhën që kanë qenë paraprakisht. Kompanitë iniciojnë avansimin e tyre teknologjik të asaj që botërisht njihet si know how,  qasjes së tyre ndaj tregjeve vendore dhe të huaja .Duhet pasur parasysh se efekti I par I menjëhershëm që mund të jetë nga privatizimi është zvoglimi I të hyrave direkte në arkën shtetërore, por pritjet janë që pas privatizimit subjektet të performojnë më mir dhe efekti pozitiv në ekonominë e vendit është në plan afatgjatë”, u shpreh Durim Zeqiri nga EMVP.  

Tregu i shërbimeve postare në Maqedoninë e veriut nga 1 janari duhet të liberalizohet plotësisht sipas dispozivate aktuale të ligjit për shërbimet postare të cilat parashikojnë heqjen e zonave të rezervuara.

Më 31 dhjetor të këtij viti përfundon prolongimi i 5 i liberalizimit dhënë me kërkesë të Postës së Maqedonisë mbetet të shihet se cila nga dy opsionet e ofruara (marrja përmes partneritetit publiko privat, apo privatizim i plotë)  do të realizohet.  

Gjtiha rekomandimet e BE-së janë që të shitet posta e Maqedonisë por që deri më tani kjo gjë nuk është bërë nga asnjë qeveri. Zaev thotë se egziston idea dhe për privatizimin e ndërmarrjes Hekurudhat e Maqedonisë, eurokompozit dhe Tec Negotin.

Related posts

“Vjelja e mollëve të Prespës” nga 25 deri më 27 shtator

Admin

Besimi: Obligacioni strukturor 10 vjeçar për konsolidim fiskal të komunave

Admin

Rajoni juglindor më së shumti merr pjesë në krijimin e bruto vlerës së shtuar në bujqësi

Admin

Mitreska: Politika monetare është një nga shtyllat e rimëkëmbjes së ekonomisë

Admin

Zaev dhe Besimi do t’i propozojnë Propozim-ndryshimet e Ligjit për financimin e komunave

Admin

Analizë: Edhe 30 milion euro për zhvillim të zonave kufitare Maqedoni e Veriut – Bullgari

Admin

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com