23.8 C
Skopje, NM
27/07/2021
DailyNews.mk
Избор од уредникот Политика

Порта Македонија и споменикoт на Мајкa Тереза на списокот за уривање

Неизвесна судбината на една од најпрепознатливите градби од проектот „Скопје 2014”. За тоа дали Порта Македонија ќе стане само дел од спомените на скопјани, засега нема конкретен одговор од надлежните институции.

По информациите дека Владата до општина Центар уште пред изборите доставила барање за промена на деталниот урбанистички план „Мал ринг“, односно бришење на маркичките на Порта Македонија и неизградениот споменик на Мајка Тереза, денеска поумерени тонови.

Од Владата потврдуваат дека упатиле вакво барање во кое и укажуваат на Општина Центар да ги преиспита овие решенија и да ги усогласи согласно со заштитата на културното наследство во градскиот центар, но без конкретни насоки.

„Со мислењето дадено до Општина Центар, Владата не укажува дека треба  да се руши кој било од споменатите објекти, туку препораката е дека предметниот ДУП треба да се разгледа и усогласи од страна на Општина Центар, имајќи ги предвид мислењата кои се дадени и од Комисијата. Конкретно објектот Порта Македонија не попречува пешачки ниту моторен сообраќај, низ уличната мрежа секојдневно минуваат пешаци и возила, односно дозволена е непречена комуникација”, велат од Владата.

И од општина Центар, пак, ја враќаат топката кон Владата. Потребни се функционални измени на Мал Ринг, вели првиот човек на општината, дополнувајќи дека чекаат конкретни акти од Владата за натамошно дејствување.

Барањето од Владата е во согласност со мислењето на Работната група за справување со проектот „Скопје 2014“. Формирана од Владата на СДСМ по доаѓањето на власт во 2017 година, оттаму велат дека двата објекта се дивоградби и при нивната изградба прекршени се низа закони.

Related posts

Пратениците изгласаа продолжување на кризната состојба и прва фаза од законот за попис

Admin

Брисел: Последните нацрт заклучоци за проширување содржат „погрешно толкување на историјата”

Admin

Бугарија го блокира потпишувањето на договор со Фронтекс поради македонскиот јазик

Admin

Совет на амбасадори: Со воведување и второ државјанство за кандидатите за амбасадори се уриваваат темелите на државата

Admin

Лавров: Русија има добри односи со Хрватска

Admin

Транспаренси Интернешнл објави извештај за заробеноста на државите од Западен Балкан и Турција

Admin

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More