1 C
Skopje, NM
26/02/2021
DailyNews.mk
Analiza Përzgjedhjе nga redaktori Politika

Analizë/Çfarë regjistrimi do të bëhet në vendin tonë krahasuar me vendet tjera të botës?

Një e treta e vendeve në botë kanë planifikuar regjistrimin e tyre në vitin 2021. Sipas të dhënave nga Zyra e Statistikave e Kombeve të Bashkuara të mbledhura nga 158 vende, gati 53 kanë planifikuar regjistrimin në 11 muajt e ardhshëm. Së bashku me 49 vendet në botë që planifikuan të kryenin një regjistrim vitin e kaluar, në 2 vitet e fundit, plani ishte të numëronte rreth 64% të botës për të cilën Kombet e Bashkuara kanë të dhëna.

Por pandemia e Covid 19 ndryshoi shumë plane, me më shumë se një e treta e vendeve që shtynë regjistrimet e tyre për vitet që vijnë. Gjermania e shtyu regjistrimin për në mars të vitit të ardhshëm. Regjistrimet për pranverën e ardhshme u shtynë nga Irlanda dhe Skocia dhe fqinjët tanë Serbia dhe Bullgaria vendosën të ndërmarrin një hap të tillë.

Bota ende mbizotërohet nga regjistrimi tradicional ku regjistruesit vizitojnë qytetarët në shtëpitë e tyre. 71% e vendeve në botë e përdorin këtë metodë. Përqindja është ngritur kryesisht nga vendet afrikane ku regjistrimi në 97% të vendeve është tradicional.

Një regjistrim i plotë elektronik, siç kërkohet dje nga kreu i opozitës në botë, kryhet nga 10% e vendeve. Një kombinim i regjistrimit në terren dhe ndër-referencës së bazave të të dhënave përdoret nga 13% e vendeve në botë dhe 5% e bazave të të dhënave me ndër-kontroll dhe kryen një studim të një shembulli përfaqësues të një numri më të vogël të qytetarëve.

Por në Evropë situata është pak më ndryshe. Në Kontinentin e Vjetër, vendet janë të ndara në mënyrë të barabartë midis regjistrimeve tradicionale, bazave të të dhënave dhe modeleve të kombinuara. 29% vendosën për një regjistrim në terren, i njëjti numër për një regjistrim plotësisht elektronik, metoda e kërkuar nga opozita dhe 27% praktikojnë një model të kombinuar siç do bëhet në vendin tonë. Por në Evropë, edhe ato vende që kanë vendosur të mbledhin të dhëna direkt nga qytetarët e bëjnë këtë në internet dhe nuk ka asnjë kontakt midis regjistruesve dhe qytetarëve. Kjo metodë përdoret nga 66% e vendeve që bëjnë regjistrimin duke mbledhur të dhëna nga qytetarët. Përveç kësaj, 10% të tjerë mbledhin të dhëna përmes formularëve që dërgohen me postë.

Tremujori i mbetur i regjistrimit të vendeve evropiane ballë për ballë me regjistruesit që shkojnë në shtëpitë e qytetarëve.

Maqedonia do të numërojë të gjithë qytetarët pa marrë parasysh sa kohë nuk kanë qenë në Maqedoni dhe më pas përmes përpunimit të të dhënave do të klasifikojë ata që nuk kanë qenë në vend për më shumë se 1 vit si jorezidentë. Vetëm 2% e vendeve evropiane bëjnë një regjistrim të tillë. 85% rendisin vetëm popullsinë që ka jetuar në vend në 6-12 muajt e fundit dhe 7% rendisin të gjithë ata që kanë shtetësi.

Related posts

Nënshkruhet marrëveshje për blerje të 100.000 vaksinave “Sputnik” nga Rusia

Zekirija Haxhiu

Grçeva: ASHAM ka refuzuar kërkesën e Qeverisë që të ndryshojë emrin

Zekirija Haxhiu

Joveski: Ka mundësi të ndryshohet masa e paraburgimit shtëpiak

Zekirija Haxhiu

Mbi 1000 aplikime për regjistrues dhe instruktorë

Zekirija Haxhiu

Opozita paralajmëron interpelancë ndaj Qeverisë Zaev

Zekirija Haxhiu

Montgomery: SHBA e përkushtuar të bashkëpunojë me BE-në për bisedimet Kosovë-Serbi

Zekirija Haxhiu

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More