18 C
Skopje, NM
03/03/2021
DailyNews.mk
Analiza Përzgjedhjе nga redaktori

ANALIZA/ Problemi saudit i administratës së Biden

Nga David Ignatius/ Ndërsa administrata e Biden kërkon një rrugë më të mirë në marrëdhëniet SHBA-Arabi Saudite, një p engesë është rasti i dy sauditëve të rinj të b urgosur nga Princi i Kurorës Mohammed bin Salman për të bërë p resion ndaj babait të tyre, një ish-zyrtar i lartë i inteligjencës Saudite. Mohammed bin Salman, i njohur si MBS, është përpjekur të detyrojë ish-zyrtarin e inteligjencës, Saad Aljabri, të kthehet në Mbretëri nga Toronto, ku ai ka jetuar në mërgim. Dy nga fëmijët e tij, Omar dhe Sarah Aljabri, 22 dhe 20 vjeç, u a rrestuan dhe u b urgosën marsin e kaluar. Djali i madh i Saad Aljabri, Khalid, një kardiolog i cili jeton me babanë e tij në mërgim, tha se ata po përdoren si “p engje politike” për të siguruar kthimin e ish-zyrtarit. Me tranzicionin në një administratë të re, Khalid Aljabri argumentoi në një e-mail drejtuar mua, se sigurimi i lirisë së vëllezërve dhe motrave të tij “do të jetë testi më i saktë i SHBA për aftësinë e tyre për të ndikuar dhe ndryshuar sjelljen e MBS”.

Pavarësisht mbështetjes së fortë të Presidentit Donald Trump për MBS, Departamenti i Shtetit tha në gusht se p resioni ndaj fëmijëve Aljabri ishte “i papranueshëm” dhe n xiti lirimin e tyre të menjëhershëm, sipas një letre të siguruar nga familja Aljabri. Në letër thuhej se çdo a kuzë saudite kundër Aljabri “duhet të adresohet përmes kanaleve ligjore të vendosura me transparencë të plotë”. Rasti i ndjeshëm tani i bie administratës së Biden, e cila dëshiron të mbajë partneritetin e sigurisë së SHBA me Arabinë Saudite, por kërkon gjithashtu një “rivlerësim” të situatës që vë theks më të madh në çështjet e të drejtave të njeriut, transmeton lexo.com.al .

Një zyrtar i lartë i Departamentit të Shtetit tha të dielën se “Departamenti i Shtetit do të vazhdojë t’u bëjë të qartë autoriteteve saudite se çdo ndjekje p enale e familjes së Aljabri është e papranueshme. Gjithashtu, ne jemi të shqetësuar nga rrethanat që çuan në m ërgimin e [Saad Aljabri] në Kanada. Ne do të vazhdojmë të ngremë këto s hqetësime me zyrtarët e lartë sauditë”. Administrata e Bidenit është thellësisht e s hqetësuar nga çështja dhe dëshiron t’ua dërgojë atë mesazh sauditëve. Për shkak se n djekja p enale e fëmijëve të Aljabrit filloi shumë para zgjedhjeve, zyrtarët nuk e shohin këtë si një s fidë të drejtpërdrejtë për Biden. Por gjatë rishikimit tërësor të marrëdhënieve SHBA-Arabi Saudite, zyrtarët do të shikojnë nga afër rekordin e të drejtave të njeriut të Riadit dhe çdo hap që ndërmerr në drejtimin e duhur,.

Çështja Aljabri u r ëndua javët e fundit; Sipas Khalid Aljabri, Omar dhe Sarah u d ënuan në një gjyq të f shehtë në nëntor për gjoja p astrim p arash dhe k omplot për t’u arratisur nga Mbretëria dhe u d ënuan me nëntë dhe 6½ vjet burg,. Ai tha se a kuzat saudite ishte f alse, sepse trajtuan shtesat normale të jetesës së vëllezërve dhe motrave të tij ndërsa ishin të mitur, si diçka të papërshtatshme dhe ai vuri në dukje se plani i supozuar i a rratisjes erdhi ndërsa kufijtë e vendit ishin mbyllur për shkak të Covid-19. Khalid Aljabri tha gjithashtu se Prokurori Saudit nuk paraqiti ndonjë provë të drejtpërdrejtë që vëllezërit e motrat e tij kishin kryer këto k rime dhe se avokati i punësuar për t’i përfaqësuar ata nuk u lejua të takohej me klientët e tij në vendet e tyre të pazbuluara të parab urgimit. Javën e kaluar çështja u zhduk nga regjistri zyrtar në internet i çështjeve k riminale saudite, por familja nuk ishte e sigurt se çfarë sinjalizoi kjo, transmeton lexo.com.al.

Një arsye pse zyrtarët amerikanë, përmes dy administratave, kanë qenë kaq të s hqetësuar për çështjen është se Saad Aljabri ishte një partner kryesor për CIA në përpjekjet e saj kundër t errorizmit kundër al-Kaidës. Një letër në korrik 2020 drejtuar Trump nga një grup dypartiak prej katër senatorësh vuri në dukje se Aljabri “është kredituar nga ish-zyrtarë të CIA-s për shpëtimin e mijëra jetëve amerikane duke zbuluar dhe parandaluar komplotet t erroriste”. Senatorët theksuan: “Ne besojmë se SHBA ka një detyrim moral për të bërë atë që mundet për të ndihmuar në sigurimin e lirimit të fëmijëve të tij”.

Fëmijët Aljabri ishin ndër s hënjestrat e para të MBS kur ai mori pushtetin më 21 qershor 2017, duke rrëzuar Princin e Kurorës Mohammed bin Nayef, i cili kishte qenë mbrojtësi i Saad Aljabri. Fëmijët u ndaluan në aeroportin e Riadit atë ditë. Sara, atëherë 17 vjeç, u ndalua të largohej nga vendi; vëllai i saj Omar, atëherë 18 vjeç, refuzoi të largohej pa të. Të dy ishin rrugës për në shkollë në Shtetet e Bashkuara, ku jetonte babai i tyre. Saad Aljabri iu përgjërua MBS të hiqte ndalimin e udhëtimit. Princi i kurorës nuk u përgjigj në fillim, por sipas një përkthimi të siguruar nga familja, ai i dërgoi mesazh Aljabrit në shtator 2017: “Unë dua të zgjidh këtë p roblem të djalit dhe vajzës suaj, por kjo është një dosje shumë e ndjeshme këtu”. Aljabri e mori atë si një referencë për ish-princin e kurorës, të cilin MBS e ka a kuzuar për k omplot me Aljabrin për të hequr para nga fondet s ekrete të inteligjencës. Aljabri dhe Mohammed bin Nayef kanë mohuar a kuzat përmes avokatëve të tyre. Kur Aljabri k undërshtoi kërkesën e MBS për bashkëpunim në shkëmbimin e shtatorit 2017, sipas korrespondencës së dhënë nga familja, Princi i kurorës paralajmëroi se ai do të kërkonte a rrestimin e Aljabrit përmes një urdhri të Interpolit ose “mjeteve të tjera që do të ishin të d ëmshme për ju”, transmeton lexo.com.al.

Sipas Khalid Aljabri, ish kryeministri kanadez Brian Mulroney u ofrua të ndërmjetësojë në nëntor 2017 dhe vizitoi Shtëpinë e Bardhë për të diskutuar çështjen me Jared Kushner, dhëndrin dhe këshilltarin e lartë të Trump. Ai tha se Kushner u përgjigj, përmes Mulroney: “është një situatë t oksike, të gjithë kanë aq shumë gjëra mbi tjetrin”. Qeveria saudite vazhdoi kërkesën e saj për një urdhër të Interpol për Aljabri, duke pretenduar k orrupsion. Por një komision i Interpolit e refuzoi kërkesën në korrik 2018. Komisioni vuri në dukje në vendimin e tij se “masat k ufizuese të pajustifikuara për familjen e tij sugjerojnë se çështja është e motivuar politikisht sesa është rreptësisht juridike”.

Saad Aljabri p aditi MBS në gusht 2020 në gjykatën federale të rrethit në Uashington, duke shpresuar të detyronte një zgjidhje gjyqësore të çështjes ose një negociatë për zgjidhjen. Ditën që u ngrit padia, Departamenti i Shtetit i Trump dërgoi letrën e tij të jashtëzakonshme të mbështetjes për Aljabri, duke e quajtur atë “një partner të vlerësuar për qeverinë e SHBA, që punoi ngushtë me ne për të siguruar sigurinë e amerikanëve”. Letra argumentonte se “çdo p ërndjekje ndaj anëtarëve të familjes së Aljabri është e papranueshme”. Administrata e Biden dëshiron të mbajë një partneritet strategjik me Arabinë Saudite, ashtu si bëri administrata Trump. Por çdo rifillim duhet të adresojë s hqetësimin e gjerë dypartiak në Uashington për a buzimet saudite të të drejtave të njeriut. Çështja e r reme kundër fëmijëve të Aljabrit do të ishte një vend i mirë për të filluar./TheWashingtonPost/Lexo.com.al/e.c.

Related posts

Shumica parlamentare “në respirator”/ Edhe sa do të mund të mbijetojë !?

Zekirija Haxhiu

Ministri Hoxha pret ndryshimet ligjore për blerje të duhanit

Zekirija Haxhiu

VMRO-DPMNE parashtroi Propozim ligj për ndërprerje të validitetit të ligjit për regjistrim

Zekirija Haxhiu

Qeveria: Raporti më i ri i Fridom Haus konstatoi përparim me vlerësim pozitiv për reformat

Zekirija Haxhiu

Karantinë 14 ditë për personat që vijnë nga Afrika

Zekirija Haxhiu

Me Planin operativ për punësim 2021 do të përfshihen 10 279 persona

Zekirija Haxhiu

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More