22 C
Los Angeles
November 28, 2021
DailyNews – MK
Maqedoni

OBSH-ja në Maqedoninë e Veriut mbështet sistem për ndjekjen e barazisë në shëndetësi

Shkup, 19 nëntor – Investimi në shëndetësi është kyç për rimëkëmbjen e Maqedonisë së Veriut dhe për ekonomi të qëndrueshme. Ky ishte mesazhi kyç i ministrit të financave të Maqedonisë së Veriut, Fatmir Besimi, në takimin me ekspertët e Zyrës Evropiane për Investime për Shëndetësi dhe Zhvillim të Organizatës Botërore të Shëndetësisë dhe pas diskutimeve të tij në Kuvend për buxhetin kombëtar për shëndetësi. , kumtuan nga zyra e OBSH-së në Shkup.

Ai shtoi gjithashtu se shëndetësia është një shtyllë kritike e zhvillimit të kapitalit njerëzor dhe se ministritë e shëndetësisë dhe financave po punojnë së bashku për të përshpejtuar reformën kombëtare të kujdesit shëndetësor parësor.

Kjo vijoi pas disa takimeve të OBSH-së me Ministrin e Punës dhe Politikës Sociale, Ambasadorin e Mbretërisë së Bashkuar, Zëvendës Ambasadorin gjerman dhe institucione të tjera kyçe kombëtare shëndetësore dhe statistikore për të zhvilluar sistemin e parë të monitorimit të barazisë shëndetësore në vend dhe për të ngritur shëndetin dhe barazia në shëndetësi është thelbësore për strategjinë e re kombëtare të zhvillimit, me synimin e rimëkëmbjes së konsiderueshme ekonomike dhe qëndrueshmërisë pas pandemisë.

Maqedonia e Veriut është vendi i parë evropian që piloton mjetin e OBSH-së për ndikimin dhe zbutjen e barazisë shëndetësore për të ofruar informacion mbi një strategji kombëtare zhvillimi. Gjetjet u përdorën për të bashkuar një gamë të gjerë politikëbërësish dhe aktorësh të ndryshëm për barazinë shëndetësore dhe cenueshmërinë e popullsisë, të cilat ndikojnë në rimëkëmbjen kombëtare nga Kovid-19 për sa i përket ekonomisë, drejtësisë sociale dhe përfshirjes, sipas OBSH-së.

“Investimet në shëndetësi, sisteme shëndetësore dhe përcaktues shëndetësorë duhet të jenë në thelb të rimëkëmbjes socio-ekonomike nga COVID-19”, nënvizoi ministri i Shëndetësisë Venko Filipçe në parathënien e raportit “Pabarazia në shëndetësi dhe KOVID-19 në maqedoninë e Veriut: investim në shëndet dhe mirëqenie për një të ardhme më të drejtë dhe më të drejtë për të gjithë”.

“Suksesi i reformës sociale nuk është se rekrutohen më shumë qytetarë në sistemin e mbrojtjes sociale, por aktivizimi i tyre në tregun e punës, përmes përgatitjes së planeve individuale të Agjencisë së Punësimit dhe qendrave për punë sociale. Se plani operativ i masave dhe programeve aktive është i suksesshëm, tregojnë shifrat prej 94 për qind realizim për vitin e kaluar dhe realizimin aktual prej 87 për qind për këtë vit”, tha ministrja e Punës dhe Politikës Sociale Jagoda Shahpaska.

OBSH-ja, së bashku me ministritë relevante, palët e interesuara kombëtare dhe partnerët ndërkombëtarë, synon të krijojë një kornizë kombëtare për monitorimin e barazisë shëndetësore me përfshirjen e Ministrisë së Shëndetësisë së Maqedonisë, Entit Shtetëror të Statistikave, Zyrës së Shëndetit elektronik dhe disa institucioneve të specializuara shëndetësore. si Instituti i Epidemiologjisë dhe Instituti i Shëndetit Publik. Kjo sipërmarrje shumë-sektoriale në Maqedoninë e Veriut është një shembull se si mund të jenë rekomandimet nga Raporti Montiev të Komisionit Pan-Evropian për Shëndetësi dhe Zhvillim të Qëndrueshëm, i cili së fundi iu prezantua shteteve anëtare në sesionin e 71-të të Komitetit Rajonal të OBSH-së. miratuar dhe zbatuar në nivel kombëtar për Evropën, thuhet në deklaratën e zyrës së OBSH-së në Shkup.

Related posts

Mes viktimave edhe familja 8-anëtarëshe Jahi

admin

Çfarë shkruajnë mediat bullgare për zgjedhjet lokale në Maqedoni dhe dorëheqjen e Zaev?

admin

Bislimovski: Është shumë herët të flitet për çmimin e energjisë elektrike

admin