23.8 C
Skopje, NM
19/09/2021
DailyNews.mk
Kulturë

Në sesionin e Komitetit për Trashëgimi Botërore pranohet aplikacioni për ndërtimin e kapaciteteve të Entit dhe muzeut-Ohër

Shkup, 29 korrik  – Komiteti për Trashëgimi Botërore të UNESKO-s në sesionin e tij të 44-të, që mbahet në Fuxhu, Kinë, sot e pranoi aplikacionin “Përforcimi i kapaciteteve për menaxhim me trashëgiminë kulturore të Rajonit të Ohrit: Trajnim për zhvillim të bazave të të dhënave dhe platforma GIS për trashëgimi kulturore të patundshme për Entin dhe muzeun – Ohër”, kumtoi Ministria e Kulturës.

Projekti pranues për ndërtimin e kapaciteteve, në vlerë prej 55 mijë dollarë amerikan, potencojnë nga Ministria, ka për qëllim t’i përmirësojë njohuritë dhe aftësinë e personave profesional në Entin dhe muzeun – Ohër, në lidhje me shkathtësitë GIS me ndihmën e ekspertëve ndërkombëtar.

Aktivitetet për trajnim, shtojnë, do të përkushtohen në disa aspekte kyçe në mbrojtjen e trashëgimisë kulturore, siç janë: digjitalizimi me zbatimin e teknikave bashkëkohore dhe teknologjive me procedura  standarde për inventarizimin  e trashëgimisë kulturore, të cilat, sërish, do të jenë kompatibile me sistemet e përhershme të institucionit, si dhe me Regjistrin nacional për trashëgimi kulturore.

“Kjo që është veçanërisht e rëndësishme  se me këtë projekt do të krijohet platforma GIS për trashëgimi kulturore të patundshme në Rajonin e Ohrit dhe shfrytëzimi i saj”, citojnë nga Ministria.

Në projektin për ndërtimin e kapaciteteve do të përfshihen edhe ekspertë nga institucione tjera kombëtare për mbrojtje të trashëgimisë kulturore nga shteti ynë, të cilat direkt janë të përfshira në menaxhimin me trashëgiminë botërore. Plotësisht, në projektin, që do të realizohet 18 muaj, është parashikuar të përfshihen edhe ekspertë nga Republika e Shqipërisë.

Related posts

Ministri Çeku pret në takim ekipin e filmit “Vera Andrron Detin”

Admin

Letra e Tucoviqit për fatin tragjik të shqiptarëve: Fiset e mjera arbanase po e bartin kryqin në Golgotë

Admin

Toka dhe kënga e Skraparit

Admin

Rreth 15 mijë vizitorë në Panairin e sivjetmë të librit

Admin

U nda nga jeta profesori kumanovar, Naim Halimi

Admin

Rumi bestseller: Pse dervishi mistik i reziston kohës?

Admin

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com