9.8 C
Skopje, NM
17/10/2021
DailyNews.mk
Maqedoni Përzgjedhjе nga redaktori

Marrëveshja me Bullgarinë nuk është gabim, por bazë për zgjidhjen që do ta garantojë rrugën tonë evropiane

Nënshkrimi i Marrëveshjes për Fqinjësi të Mirë, Miqësi dhe Bashkëpunim me Bullgarinë nuk është një gabim, por një veprim historik dhe përfitim dhe në bazë të politikave të ardhshme do të zgjidhen në interes të të dy popujve dhe të dy vendeve dhe kjo do të garantojë rrugën evropiane drejt Veriut. Maqedonia dhe anulimi i saj vetëm do të na “ankoronte” në hirin ballkanik.

Konsideron se kjo është jashtëzakonisht e drejtë që vendi të lidhë marrëveshje, duke e vlerësuar atë si një akt historik dhe përfitim dhe se pritjet e tij janë që politikat e ardhshme në periudha të arsyeshme, jashtë aktiviteteve zgjedhore, të sjellin një zgjidhje, e cila është me interes për të dyja popujve dhe të dyja vendeve.

“Nuk mendoj se është gabim, por përkundrazi mendoj se është jashtëzakonisht e drejtë që vendi të lidhë marrëveshje, përmes të cilave do të kërkojë një zgjidhje që do ta garantojë rrugën evropiane të popullit tonë e cila është angazhim strategjik i të gjithëve, por interesi strategjik është i popullit tonë që është jashtëzakonisht miqësorë për të krijuar miqësi dhe për të shmangur çdo lloj grindjeje. Identiteti ynë maqedonas dhe gjuha maqedonase kurrë nuk kanë qenë në tryezën e negociatave dhe bisedimeve dhe kurrë nuk do të jenë. Kurrë. Sepse kjo është e drejta, vetëvendosja jonë, vlera dhe e drejta jonë evropiane pas së cilës qëndrojmë dhe unë pres që pala bullgare të bëjë një njohje të qartë të popullit maqedonas dhe gjuhës maqedonase pa asnjë vonesë, shantazh dhe rezerva sepse miqtë e bëjnë pikërisht këtë”, tha Zaev duke iu përgjigjur pyetjes së deputetit, Aleksandar Nikollovski nga VMRO-DPMNE nëse ai mendon se është gabim nënshkrimi i Marrëveshjes me Bullgarinë, në të cilën është i përfshirë neni 8, që përmendet si një “as” për bllokimin e Maqedonisë së Veriut.

Në përgjigjen Zaevi ishte decid se konsideron që Marrëveshja me Bullgarinë edhe një akt historik dhe përfitim.

Sipas tij, nëse shikojmë në prizmin e miqësisë, me mirëkuptim të ndërsjellë, patjetër që do të ecim përpara, nëse jo do të mbetemi të izoluar siç ishim 12 vjet më parë.

Lidhur me komisionin për çështje historike, Zaev tha se ekspertët historikë janë pikërisht ata që duhet të kërkojnë një zgjidhje.

”Ata janë mjaft të arsimuar. Tek ne janë përfaqësues, mbi të gjitha, të Institutit Kombëtar të Historisë, ekspertë të lartë që nuk kanë as profilizim politik, më e rëndësishmja për ta është Maqedonia, për të cilën ata angazhohen dhe besoj se do të gjejnë mënyra për t’i përcaktuar të gjitha ato sfida të vendosura për komisionin për çështje historike. Komisioni për çështje historike ka procesverbale për pesë figura historike dhe tre periudha historike”, tha kryeministri.

Shprehu keqardhje që konferenca e fundit onlajn, e cila u regjistrua, nuk ishte e suksesshme dhe u mbajt në prag të zgjedhjeve në Bullgari.

“Nuk arritën t’i publikojnë dhe t’i përfundojnë ato si materiale në tekstet shkollorë në Maqedoninë e Veriut dhe Bullgari. Më vjen keq që kjo nuk u arrit me kohë për të qenë një arsye për ta inkurajuar Bullgarinë të mos bëjë gabime të tilla katastrofale, dhe ne sigurisht nuk dorëzohemi”, tha Zaev.

Zaev tha se u tregua se të gjitha spekulimet se interesat e shtetit janë duke u shitur nuk janë të sakta, si dhe informacionet se kompanitë e Zaevit po eksportojnë në Rusi, se interesat e biznesit janë ndërtuar.

“Askush nuk kërkoi gjëra të tilla, as askush nuk lejoi gjëra të tilla. Sigurisht edhe pala maqedonase edhe bullgare presin që investimet të rriten në të dy vendet”, tha Kryeministri dhe shprehu kënaqësi që paralajmërohen investime serioze nga Franca, por edhe nga vendet e tjera si Gjermania, për shembull.

Qytetarët kanë më shumë besim në Armatë, 63 për qind, pasuar nga policia dhe bashkësitë fetare, secila me 43 për qind. Niveli më i ulët i besimit është në gjyqësor – 14 për qind, prokuroria – 14 për qind dhe Komisioni Shtetëror për Parandalimin e Korrupsionit – 16 për qind, tregojnë rezultatet e sondazhit hulumtues të EUROMETAR, të zbatuar nga Eurothink – Qendra për Strategjitë Evropiane në periudhën prej 10 deri më 21 dhjetor të këtij viti.

Në prezantimin e djeshëm të sondazhit, u theksua se shumica e qytetarëve mbeten mbështetës të fortë të Bashkimit Evropian. Përqindja e qytetarëve që e konsiderojnë anëtarësimin në BE si “punë të mirë” po rritet (67,3 për qind). Dy të tretat ose 65,9 për qind të qytetarëve dhe si “punë e dobishme” (70 për qind). Dy të tretat ose 65,9 për qind e qytetarëve do të votonin pozitivisht në referendumin për të hyrë në BE, janë rritur edhe pritjet për hyrje në BE.

Prolongimi i fillimit të negociatave me BE, sipas hulumtimit, ndikoi fuqimisht në perceptimet dhe imazhin e BE-së mes qytetarëve. Deri në 59,2 për qind (30,3 për qind vitin e kaluar) mendojnë se qëndrimi i BE-së ndaj Maqedonisë së Veriut është i padrejtë, arrogant dhe shantazhues. Përqindja e qytetarëve që mendojnë se qëndrimi i BE ndaj Maqedonisë të Veriut është i drejtë, miqësor dhe korrekt është dyfishuar, respektivisht 21,2 për qind këtë vit, krahasuar me 42,9 për qind në vitin 2019. Tridhjetë e shtatë për qind të qytetarëve thanë se prisnin që vendi ynë të bashkohej me BE në pesë vitet e ardhshme, 26 për qind thanë se do të jetë në 10 deri 15 vitet e ardhshme dhe 16 për qind thanë se nuk do të ndodh kurrë.

Një e treta e qytetarëve konsiderojnë se ndonjë shtet është kërcënim për Maqedoninë e Veriut. Për shumicën e tyre është Bullgaria (77,88 për qind), tre herë më shumë se në vjeshtën e vitit 2019. Për një të katërtën e qytetarëve, Maqedonia e Veriut nuk ka miq, ndërsa më pozitive janë perceptimet për Gjermanisë, SHBA-në, Turqinë dhe Serbinë.

Qytetarët e Maqedonisë të Veriut ndihen të sigurt, mbi të gjitha, në lagjen e tyre – 82 për qind, qytet/fshat – 76 për qind dhe në shtet – 60 për qind. Shqetësimet kryesore të sigurisë lidhen me krimin, shëndetin-Kovid-19, por edhe për arsye ekonomike.

Sa i përket perceptimit të privatësisë, sipas sondazhit, 49 për qind e qytetarëve besojnë se shërbimet sekrete në vendin tonë përgjojnë komunikimet e njerëzve që ata i konsiderojnë kundërshtarë, ndërsa 5 për qind thanë se Qeveria mund të zbulojë se si çdo qytetar votoi në zgjedhje.

Sondazhi u zbatua në kuadër të projektit “Rruga e pashtruar: Angazhimi qytetar në arsim, hulumtim dhe monitorim në lidhje me kapitullin 24” të zbatuar nga Eurothink – Qendra për Strategjitë Evropiane, dhe mbështetur financiarisht nga Fondi Ballkanik për Demokracinë, projekt i Fondit gjerman Marshall të SHBA-së dhe Ambasadës së Mbretërisë së Norvegjisë në Beograd.

Related posts

Zgjedhjet Lokale 2021, AP dhe PP do të monitorojnë procesin zgjedhor

Admin

Qytetarët e Maqedonisë së pari do ta dezinfektojnë gishtin dhe më pas do të votojnë

Admin

Regjistrohen 395 raste të reja në Maqedoni, humbin jetën 14 persona

Admin

Vrasje në Shkup, i biri ther nënën e tij

Admin

Reagim ASH – AA: Ramiz Merko thyen heshtjen zgjedhore, asfalton rrugë një ditë para zgjedhjeve

Admin

Finalizohet “Open Ballkan”, zyrtarizohet marrëveshja Rama-Vuçiç-Zaev

Admin

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com