23.8 C
Skopje, NM
19/09/2021
DailyNews.mk
Uncategorized

Ѓукановиќ:Сакаат да ни ја посрбат Црна Гора

Црногорскиот претседател Мило Ѓукановиќ изјави дека ќе остане на функцијата без оглед на исходот на парламентарните избори, предупредувајќи истовремено дека на неговата земја и се заканува проект за Голема Србија.

„Имам цврста намера да го искористам својот мандат до крај“, рече Ѓукановиќ во интервју за телевизијата Н1 на Босна и Херцеговина.

Тој потсети дека неговиот претседателски мандат трае уште три години, додавајќи дека неговата Демократска партија на социјалистите (ДПС) остана убедливо најголемата политичка партија во Црна Гора по парламентарните избори и има амбиции да остане таква.

Тој потврди дека мандатот за состав на новата влада ќе му биде даден во законскиот рок на секој што ќе му донесе потписи од 41 член на националниот парламент, но предупреди дека стои зад изјавата дека ќе се спротивстави на секој што ќе се обиде да го загрози опстанокот и слободата на Црна Гора.

Здравко Кривокапиќ рече дека „несомнено е претставник на Српската православна црква во новото парламентарно мнозинство и таа црква дојде во 1989 година со намера да ги замагли разликите меѓу антифашистите и фашистичките соработници“.

„Горди сме на нашата антифашистичка борба … Не дозволивме никој да ја загрозува нашата идентитетска вредност“, рече Ѓукановиќ.

Тој објасни дека ова особено се однесува на можните обиди за загрозување на државниот статус на Црна Гора како дел од промената на владата.

„Ние ќе се бориме против тоа, вклучително и оние што ги користеа нашите предци“, рече Ѓукановиќ, алудирајќи на неговата претходна изјава дека Црна Гора ќе се брани од шума доколку биде потребно.

Тој оцени дека основната идеја на Српската православна црква е „србизација на Црна Гора“, односно укинување на нејзината граѓанска структура.

„Сè уште е агресивна и националистичката политичка активност на Српската православна црква“, рече Ѓукановиќ, додавајќи дека е убеден дека случувањата ќе му помогнат на еден од опозициските лидери, Дритан Абазовиќ и другите да ги разберат опасностите од проектот во кој тие станаа дел.

На прашањето за новата фраза „Српски свет“ што српските власти почнуваат да ја користат, Ѓукановиќ рече дека тоа го потсетува на настаните од 90-тите и принудувањето на политиката на национализми од големи моќници.

Црногорскиот претседател предупреди дека идејата од почетокот на војните во поранешна Југославија, според која мултиетничките држави на Балканот не се можни, е оживеана денес, а сега таа идеја „игра“ со спорови за можни „корекции“ на границите.

„Во тоа време тие сакаа да покажат дека мултиетничката демократија на Балканот е невозможна, затоа треба да формираме три хомогени држави, Голема Србија, Голема Хрватска и Голема Албанија, и наместо тоа, добивме голема трагедија и 150.000 жртви“, рече Ѓукановиќ.

Тој оцени дека меѓународната заедница и денес, како и пред три децении, реагира бавно и нерешително, што само ги охрабрува оние што си играат со судбините на државите и народите.

„Ова е составен дел од антиевропската офанзива водена од Москва“, рече црногорскиот претседател.

Related posts

South Korea designates arriving Afghans as ‘persons of special merit’

Admin

23,845 active cases with covid in Kosovo

Admin

Vucic receives invitation to attend enthronement of Metropolitan Joanikije in Montenegro

Admin

Diabetes and Covid 19: Self-care tips to manage the condition amid pandemic

Admin

Buckingham Palace garden visitors write bad reviews on TripAdvisor: ‘I feel robbed by royals’

Admin

Princess Beatrice opens up about living with dyslexia: Know all about the learning disorder

Admin

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com