23.8 C
Skopje, NM
27/07/2021
DailyNews.mk
Maqedoni Përzgjedhjе nga redaktori

Financial Times: Maqedonia e Veriut po përballet me një sfidë demografike

Rënia e popullsisë është sfida më e madhe për Ballkanin, tha Stevo Pendarovski, Presidenti i Maqedonisë së Veriut.

“Nëse në dekadat e para [që nga shembja e Jugosllavisë] kërcënimi ynë më i madh ishin tensionet etnike, gjatë dekadës së fundit ajo është demografike: gjithnjë e më shumë njerëz po largohen.

Sipas disa statistikanëve, Maqedonia e Veriut, anëtari më i ri i NATO-s, mund të ketë humbur deri në një të katërtën e popullsisë së saj që kur u bë vendi i vetëm që u shkëput paqësisht nga Jugosllavia në 1991.

Askush nuk e di se pse vendi nuk ka mbajtur një regjistrim që nga viti 2002, një vit pasi shmangu për pak luftën civile kur kryengritësit shqiptarë kërkuan të drejta më të mëdha nga shumica e popullsisë maqedonase. Në vitin 2002, regjistrimi shënoi gati 2.1 milion njerëz në vend.

Analiza e regjistrave të lindjeve dhe vdekjeve, si dhe bazat e të dhënave tatimore dhe të tjera, kanë bërë që shumica e ekspertëve të konkludojnë se popullsia aktuale është afër 1.6 milion.

“Trendet janë mjaft të qarta dhe askush nuk parashikon se rënia do të ndalet ose ngadalësohet,” tha Pendarovski, i cili foli për Financial Times në periferi të konferencës së sigurisë Globsec në Bratislavë.

Regjistrimi për këtë vit është shtyrë për shkak të zgjedhjeve të caktuara tetorin e kaluar kur presidenti Emmanuel Macron nuk lejoi Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë të hapin negociatat e anëtarësimit në BE. Social Demokratët në pushtet kanë sugjeruar që regjistrimi të mbahet në prill të vitit të ardhshëm, por kjo do të jetë e diskutueshme për shkak të implikimeve për rregullimin e ndjeshëm të ndarjes së pushtetit etnik në të cilin bazohet qeverisja e Maqedonisë së Veriut. .

Regjistrimi është vonuar në të kaluarën për shkak të ngurrimit për të konfirmuar shpërndarjen e saktë etnike të popullsisë midis maqedonasve, shqiptarëve dhe pakicave të tjera.

Performuesit rrisin vetëdijen rreth rregullave të distancës sociale për koronavirus në Shkup. Regjistrimi i vitit të ardhshëm në Maqedoninë e Veriut do të sigurojë të dhëna të rëndësishme për punësimin dhe nivelet e lindshmërisë © Georgi Licovski / EPA-EFE

Partia VMRO-DPMNE, e cila mbështetet kryesisht nga grupet etnike maqedonase, ka akuzuar qeverinë ” se po përdorë forcën e punës për të krijuar tensione etnike” dhe “po punon për ta falsifikuar atë”. Social Demokratët e Kryeministrit Zoran Zaev kanë kërkuar që t’u bëjnë thirrje votuesve shqiptarë etnikë nën moton “një shoqëri për të gjithë”.

Si kudo në Evropë, plakja e popullsisë po lodhë financat publike. Maqedonia e Veriut ka rreth 350,000 pensionistë dhe subvencionet e fondit të pensionit shtetëror ishin ekuivalente me 4.5% të produktit të brendshëm bruto të vendit në 2018.

Megjithëse remitancat prej 1.7 miliardë eurosh në 2019 mbuluan deficitin tregtar të vendit prej 1.6 miliardë euro atë vit, Branimir Jovanoviq, ekonomist në Institutin e Vjenës për Studime Ekonomike dhe ish këshilltar i ministrit të financave, tha se rënia e popullsisë dhe emigracioni po “ulin të dyja kapitalin njerëzor dhe potencialin për rritje ekonomike afatgjatë. ”

BE më në fund autorizoi fillimin e negociatave të anëtarësimit me Maqedoninë e Veriut në fund të Marsit. Por bashkimi me bllokun e 27 vendeve nuk ka gjasa të jetë një ilaç për problemin e shpopullimit: Kroacia dhe Bullgaria fqinje kanë përjetuar emigracion në shkallë të gjerë pas bashkimit.

Përgatiti në Shqip: Dailynews.mk

Related posts

10 raste të reja me Covid, vdesin dy pacientë

Admin

Duxhak: Dyfishimi i përpjekjeve për kthim të vlerave për të cilat Ohri është vënë nën mbrojtje të UNESKO-s

Admin

Ganiu nikoqir i përfaqësuesve të ansambleve pjesmarrës në “Folk Fest 2021”

Admin

Lajm i mirë për shoferët, ulen çmimet e derivateve

Admin

Tearca së shpejti do të bëhet me rrjet kanalizimi fekal

Admin

Takim i Xhaferit me zëvendësministrin e Punëve të Jashtme të Italisë

Admin

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More