29.4 C
Los Angeles
August 10, 2022
DailyNews – MK
Ekonomi

Ekonomia e tretë më e madhe në botë zotohet për ndryshimin klimaterik: “Bëhemi karbon-neutral brenda 2050-ës”

Kryeministri i Japonisë, Yoshihide Suga, ka thënë se vendi do të bëhet karbon-neutral deri në 2050, duke paralajmëruar një qasje më të guximshme për të trajtuar emergjencën e klimës nga ekonomia e tretë më e madhe në botë.

Përgjigja ndaj ndryshimeve klimatike nuk është më një pengesë për rritjen ekonomike,” tha Suga të hënën në fjalimin e tij të parë politik në parlament që nga marrja e detyrës.

“Ne duhet të ndryshojmë mendimin tonë në pikëpamjen se marrja e masave pohuese kundër ndryshimit të klimës do të çojë në ndryshime në strukturën industriale dhe ekonominë që do të sjellë rritje.”

Japonia ishte vënë nën presion për të forcuar angazhimet e saj klimatike pasi fillimisht tha se do të arrinte një ulje prej 80% të emetimeve deri në vitin 2050 e ndjekur nga neutraliteti i karbonit “sa më shpejt të jetë e mundur” në gjysmën e dytë të shekullit.

Zhvendosja e politikës e sjell Japoninë në përputhje me Bashkimin Evropian, i cili i vuri vetes një objektiv të ngjashëm vitin e kaluar, ndërsa Kina kohët e fundit njoftoi se do të zhvillojë ekonominë karbon-neutrale deri në 2060.

Dyshimet mbeten në lidhje me aftësinë e Japonisë për të arritur këtë qëllim duke pasur parasysh mbështetjen e saj të madhe në qymyr dhe lëndë djegëse të tjera fosile dhe kundërshtimin e publikut për rritjen e pjesës bërthamore të përzierjes së energjisë gati 10 vjet pas shkrirjes së trefishtë në termocentralin bërthamor Fukushima Daiichi.

Plani aktual i energjisë i Japonisë, i vendosur në 2018, kërkon që 22-24% e energjisë së saj të vijë nga burimet e rinovueshme, 20-22% nga energjia bërthamore dhe 56% nga lëndët djegëse fosile.

Related posts

Lëshohet në përdorim 110 kV largpërçues “TS Shtip-TS Ovçe Pole”

admin

Tregtarët në Ohër hapën dyqanet e tyre të dielën, ende s’ka ndryshim për të dielën ditë jopune

admin

Maqedonia e Veriut planifikon të blejë 3 milionë ton thëngjill nga Kosova

admin