5.8 C
Skopje, NM
22/10/2021
DailyNews.mk
Maqedoni Përzgjedhjе nga redaktori

Dhuna në familje rrallë përfundon në gjykatë

Rreth 15 përqind e viktimave të dhunës në familje raportojnë, ndërsa një numër mjaft i vogël vendosin të shkojnë në gjykatë. Nga ata që vendosën të ndjekin penalisht autorin e krimit, gjysma dorëzohen në mes ose përfundim të procesit gjyqësor

Shkup, 28 janar – Profili i autorit të dhunës në familje do të ishte – një qytetar i Maqedonisë me arsim të mesëm, nga mosha 31 deri 40 vjeç, i cili jeton në qytet. Profil të ngjashëm do të kishte edhe viktima, por ajo mund të ketë arsim të mesëm ose të lartë. Më shpesh, viktimat e dhunës në familje jetojnë në zona urbane (rreth 80 përqind), pjesa tjetër jetojnë në zona rurale. Këto të dhëna janë nga monitorimi i proceseve që kanë përfunduar në gjykatat e vendit. Thuaj se gjysma e viktimave të dhunës në familje (46 përqind) të cilët ranë dakord të ndiqen penalisht autori më vonë u dorëzuan. Në 40 përqind të rasteve, çështjet përfunduan me pranimin e fajësisë nga autori i krimit. Shumica e lëndëve, ose 70 përqind, kanë përfunduar brenda 6 muajve, 15 përqind kanë zgjatur më shumë se 6 muaj, 14 përqind më shumë se një vit, ndërsa një lëndë ka zgjatur 3 vjet e 1 ditë, shkruan Zhurnal.mk

Shumica e dënimeve ndaj autorëve janë pezulluar. Një e treta e seancave gjyqësore janë shtyrë për shkak se palët nuk janë ftuar në mënyrë të rregullt, ose janë shtyrë për shkak se autori i krimit ose prokurori nuk kanë ardhur në gjyqë. Këto janë vetëm disa nga të dhënat e analizës “Vlerësimi i standardeve për gjykim të drejtë dhe aksesi në drejtësi në rastet e dhunës në familje dhe krimit të urrejtjes” të Koalicionit “Të gjithë për një gjykim të drejtë”. “Gjashtëdhjetë e katër përqind e çështjeve përfunduan me provë, 25 me një dënim me burg efektiv, 11 përqind përfunduan me refuzimin e lëndës, dhe nuk ka asnjë rast të vetëm në të cilin ekziston lirim nga pafajësi. Kjo situatë praktikisht tregon një politikë penale shumë më të butë sesa politika mesatare penale për çështje të zakonshme penale”, thonë nga Koalicioni “Të gjithë për një gjykim të drejtë”, përcjell Zhurnal.mk

Ndërkohë, numri i i raportimeve të dhunës në familje ende është i vogël, vetëm 15% e rasteve raportohen. Nga gjykatat, shumica e rasteve të dhunës në familje (rreth 60%) janë në Gjykatën Themelore në Shkup, pasuar nga gjykatat në Kumanovë, Shtip, Manastir, Gostivar, Ohër dhe Prilep. Gjykata Themelore në Manastir, edhe pse renditet e dyta në vëllimin e çështjeve penale që trajton, ka në mënyrë disproporcionale më pak çështje në fushën e dhunës në familje. Në gjykatën në Tetovë, për të dytin vit radhazi, nuk janë regjistruar raste aktive në lidhje me dhunën në familje.

Ndryshe, në Maqedoni ka 11 shërbime të specializuara për viktimat e dhunës në familje, 2 prej të cilave janë qendra krize. Në shërbimet e specializuara, një viktimë mund të qëndrojë maksimum një 1 vit, dhe në qendrat e krizës 72 orë. Ekzistojnë tetë qendra këshillimi për viktimat, një qendër këshillimi për autorët e krimeve, një qendër për viktimat e trafikimit dhe viktimat e dhunës seksuale, gjithashtu me një qëndrim maksimal deri në një vit. Një problem i veçantë është se pas periudhës në të cilën viktimat qëndrojnë në strehimore, ata kthehen dhe jetojnë me autorin e veprës. Për këtë qëllim Ministria e Punës dhe politikës sociale me projekt Ligjin e ri për trajtimin e viktimave të dhunës në familje, i cili është para miratimit në Parlament, synon të punojë për të siguruar viktimat se do të marrin ndihmë në punësim ose të marrin arsim ose trajnim serioz nga shteti. (Zhurnal.mk)

Related posts

KSHZ hedh poshtë ankesat e partisë “E majta” në Maqedoni

Admin

Shilegov e paralajmëroi dislokimin e Hekuranës, Çimentores dhe industrisë tjetër të rëndë nga Shkupi

Admin

Dimitrov: Politika e vetos krijon ambient negativ dhe është investim në bërjen e armiqësisë

Admin

Analizë/ Votat e Besës mund të bëjnë dallimin në Tearcë, por kanë peshë të caktuar edhe në Gostivar, Çair dhe Strugë

Admin

Funksionar i lartë i LSDM-së: Nëse bie Shkupi, bie edhe Qeveria e Zaevit

Admin

Bexheti falenderon strukturat e partisë për fitoren madhështore në Saraj

Admin

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com