5.8 C
Skopje, NM
22/10/2021
DailyNews.mk
Maqedoni Përzgjedhjе nga redaktori

Buçkovski: Realisht në këtë moment nuk mund të bëjmë shumë, nuk kemi bashkëbisedues legjitim nga ana tjetër

Shkup, 29 prill – Realisht në këtë moment nuk mund të bëjmë shumë. Ne jemi të gatshëm, por nga ana tjetër nuk kemi një bashkëbisedues me legjitimitet të plotë për të përfunduar negociatat me Bullgarinë, vlerësoi sonte përfaqësuesi special i Qeverisë, Vlado Buçkovski.

I pranishëm në ditarin qendror të televizionit Sitel, Buçkovski tha se zhvillimi I ngjarjeve në Bullgari tregon se ajo po hyn në një krizë serioze politike dhe në tre muajt e ardhshëm do të ketë një qeveri teknike që do të propozohet nga presidenti Radev.

“E gjithë kjo tregon se në periudhën e ardhshme roli i Presidentit Radev do të forcohet. Deri më tani kemi pasur kontakte të rregullta me të dhe kabinetin e tij. Duhet ta pranoj që në takimin që pata në gjysmën e dytë të dhjetorit, nuk pashë një ndryshim midis pozicioneve të mbajtura nga Qeveria dhe Presidenti. Ai me krenari tha se

Deklarata në Parlament u miratua me insistimin e tij. Pra, duhet të jemi të vetëdijshëm se pozicionet bullgare do të jenë të qëndrueshme në të ardhmen, por nga ana tjetër pozicionet tona janë të qarta deri në çfarë mase dhe çfarë mund të bëjmë si koncesion në negociata. Ne themi – ne nuk shkojmë përtej kornizës së Traktatit të

Miqësisë dhe Bashkëpunimit dhe e konsiderojmë atë mbrojtjen tonë më të fortë. Nga ana tjetër, është e qartë se atmosfera në BE po bëhet më e favorshme për të gjetur një zgjidhje”, tha Buçkovski.

Ajo që në këtë vakum periudhë do të duhet të vazhdojë, sipas tij, është që të ndërtohet klimë e besimit në pjesën e mediave, cultures, arsimit, bashkësisë së biznesit dhe të rinjve.

“Por, nga ana tjetër, ne duhet të kemi një bashkëbisedues të përshtatshëm për çështjet kryesore politike”, tha Buçkovski, duke shtuar se megjithëse ka institucione funksionale në Bullgari për momentin, prapëseprapë qeveritë janë ato që negociojnë.

Theksoi se ishte i bindur që marrëveshja përfundimtare do të bëhej pas zgjedhjeve Bullgare, por, thotë ai, nëse nuk arrijmë ta bëjmë atë tani, atëherë shansi i dytë është pas zgjedhjeve të tyre presidenciale që do të zhvilloheshin në nëntor-dhjetor.

Mosgjetja e gjuhës së përbashkët me opozitën në vend, sipas Buçkovskit, është një pengesë dhe duhet gjetur një mënyrë në periudhën tjetër për ta kapërcyer këtë.

Theksoi se deri më tani nuk ka biseduar me Slavi Trifunov sepse strategjia e vendit tonë ishte që derisa të përfundojë procesi zgjedhor në Bullgari dhe zyrtarizimi i qeverisë së re Bullgare, ai si përfaqësues i posaçëm nuk duhet të ndërmarrë asnjë hap.

Lidhur me përfshirjen e ekspertëve të pavarur të cilët do të ndihmonin në metodologjinë dhe kapërcimin e mosmarrëveshjeve të mundshme në komisionin e përbashkët maqedono-bullgar, Buçkovski tha se nuk u pranua nga pala bullgare.

“Realisht nga pala bullgare ka preokupim me punën e komisionit të përbashkët historik. Ka një reflektim serioz të atmosferës së krijuar. Këtë e kemi parasysh në strategjinë tonë dhe themi që nuk ndërhyjmë në punën e komisionit, por në çdo rast do të na duhet të inkurajojmë ekspertët tanë dhe të tyre që të dalin me zgjidhje sa më shpejt të jetë e mundur, sepse ne marrim përshtypja se jemi mbërthyer në histori dhe kjo reflekton dëshirën tonë për të ndërtuar një të ardhme të përbashkët sa më shpejt të jetë e mundur. Dhe këtu është diku formula ku duhet të kërkojmë zgjidhjen e daljes”, tha Buçkovski.

Related posts

KSHZ hedh poshtë ankesat e partisë “E majta” në Maqedoni

Admin

Shilegov e paralajmëroi dislokimin e Hekuranës, Çimentores dhe industrisë tjetër të rëndë nga Shkupi

Admin

Dimitrov: Politika e vetos krijon ambient negativ dhe është investim në bërjen e armiqësisë

Admin

Analizë/ Votat e Besës mund të bëjnë dallimin në Tearcë, por kanë peshë të caktuar edhe në Gostivar, Çair dhe Strugë

Admin

Funksionar i lartë i LSDM-së: Nëse bie Shkupi, bie edhe Qeveria e Zaevit

Admin

Bexheti falenderon strukturat e partisë për fitoren madhështore në Saraj

Admin

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com