23.8 C
Skopje, NM
19/09/2021
DailyNews.mk
Ekonomi Maqedoni Përzgjedhjе nga redaktori

BERZH për vitin e ardhshëm parashikon rënie të BPV-së në Maqedoni për 5%

Rënie prej pesë për qind e ekonomisë së Maqedonisë këtë vit dhe rritje prej tre për qind vitin e ardhshëm, parashikon Banka Evropiane për Ripërtërirje dhe Zhvillim në parashikimin e publikuar makroekonomik vjeshtor të sotëm.

“Sipas parashikimeve tona, këtë vit do të ketë një rënie të BPV-së prej pesë për qind dhe rritje prej tre përqind vitin e ardhshëm, e cila është e ngjashme me vendet e tjera në Ballkanin Perëndimor, si dhe ato me baza industriale në Evropën Qendrore dhe Lindore. Pas rritjes me pothuajse zero për qind (0.2%) në tremujorin e parë, BPV u ulë me gati 13 për qind (-12.7%) në tremujorin e dytë, që do të thotë se kishte çrregullime të mëdha në ekonomi, përmes uljes të konsiderueshme të konsumit privat, investime, marrëveshjeve të eksportit dhe importit”, thotë Andi Aranitasi, përfaqësuesi i BERZH për Maqedoninë e Veriut në një intervistë për MIA-n, e cila do të botohet e plotë.

Në raportin e fundit, BERZH ka bërë rishikim në rënie me 1.5 për qind të BPV-së për këtë vit ose 2.5 për qind deri vitin e ardhshëm krahasuar me parashikimin në maj. Pastaj banka parashikoi rënie të ekonomisë sonë prej 3.5 për qind në vitin 2020 dhe rritje prej 5.5 për qind në vitin 2021.

“Ndikimi i krizës në rajonin e Ballkanit Perëndimor do të shkaktojë një rënie prej 5.1 për qind këtë vit si rezultat i kolapsit të sektorit të turizmit (veçanërisht në Shqipëri dhe Mal të Zi), çrregullime në zinxhirët globalë të furnizimit dhe rënies së investimeve të huaja drejtpërdrejta dhe nga vendet e huaja. Rritja pritet të arrijë 3.4 për qind gjatë vitit të ardhshëm”, qëndron në Raport.

Nga vendet në rajon, rënie më të madhe ekonomike prej nëntë për qind këtë vit, sipas BERZH, do të ketë Shqipëria dhe Mali i Zi, Kosova dhe Bosnja e Hercegovina, si dhe Maqedonia e Veriut me -5 për qind dhe Serbia me -3,5 për qind.

Për vitin e ardhshëm, BERZH parashikon rritje ekonomike në Maqedoninë e Veriut, Serbi dhe BeH me tre për qind, Shqipëri me 4,5 për qind, Kosovë me 4 për qind dhe Malin e Zi me 5 për qind.

Related posts

Zbulohen lëndë narkotike në Gostivar, arrestohen dy persona

Admin

Kaloi më shumë se gjysma e kohës, ndërsa Maqedonia e Veriut ka regjistruar më pak se një milion banorë

Admin

A po ashpërsohet fushata ende pa filluar ?

Admin

Nxënësit e Tetovës dhe Gostivarit kthehen në bankat e shkollës

Admin

Ruskovska: Së shpejti padi për Rashkovskin

Admin

Galloway: Reformat të domosdoshme, jo për BE-në, por për një jetë më të mirë

Admin

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com