39.8 C
Skopje, NM
29/07/2021
DailyNews.mk
Analiza Maqedoni Rekomanduar TOP LAJM

Analizë/ Grupi i gjakut në letërnjoftime, ide e mirë por nuk është diçka e domosdoshme

Analizë nga Agjencia e lajmeve Zhurnal

Shkup, 19 korrik – Njohja e grupit të gjakut është shumë i rëndësishëm, sidomos në raste të aksidenteve, pasi njohja e saj në shumë raste është dallimi mes jetës dhe vdekjes, e që shumë shtete e kanë vendosur si kusht përcatimin e saj për çdo individ, e që në shumë prej vendeve atë e kanë vendosur në lejet e drejtimit, gjithashtu të njejtën e ka bërë edhe Maqedonia e Veriut, por ditët e fundit është hedhur edhe një propozim, sipas së cilës edhe në lëtërnjoftimet duhet që të përcaktohet grupi i gjakut, shkruan Zhurnal.

Në botë çdo ditë ndodhin aksidente të ndryshme, fatkeqësisht shumë prej tyre janë fatale, e disa të tjera shkaktojnë dëmtime dhe lëndime shumë të mëdha, e që në këto raste njohja e grupit të gjakut përbën një element shumë të rëndësishëm, pasi në mungesë të saj mund të vonohet apo jepet gabim ndihma e parë, e që e gjithë kjo mund të shkakojë komplikacione të reja apo edhe të sjellë vdekjen.

Duke u gjendur në situatë ku aksidentet po rriteshin nga dita në ditë, atëher u mendua, se përcaktimi i grupit të gjakut do të ishte një ndihmesë shumë e madhe për punëtorët e urgjencës, pasi në këtë mënyrë ata do të ofronin ndihmë më të shpejtë adekuate e që e gjithë kjo mund të ndikonte që të aksidentuarve tu shpëtohet jeta.

Jo të gjithë njerëzit kanë leje drejtimi, ku në shumë prej tyre është përcaktuar grupi i gjakut, e kjo ka bërë që në vende të ndryshme të organizohen simpoziume apo aktivitete që ti kërkohet shtetit, që grupine gjakut ta fusë edhe në kartat e identitetit, pasi një gjë e tillë do të prodhojë rezultate pozitive duke shpëtuar mijra jetë njerëzish.

Sot shumë pak shtete të botës e kanë të përcaktuar grupine gjakut në letënjoftimet e tyre, ku shumica prej tyre e kanë si opcionale dhe jo të detyrueshme, duke nënkuptuar se kjo është një praktikë jo shumë e përhapur. Filipinet në bazë të ndryshimeve të fundit ligjore kanë obliguar që grupi i gjakut të jetë pjesë përbërëse e kartës së identitetit (ID), dhe tani të gjitha kartat që prodhohen në këtë vend e mbajnë këtë katëgori. Shtete e Bashkuara të Amerikës e kanë kategorinë e grupit të gjakut për kartat e identitetit, por në dallim nga Filipinet, atje kjo është në bazë të kërkesës së qytetarit, që nënkupton se ajo nuk është e obligueshme.

Në vendet e rajonit, pra të Ballkanit Perëndimor ku bënë pjesë Maqedonia e Veriut, vetëm Bosnja dhe Hercegovina e ka këtë kategori, por që edhe këtu ajo është opsionale, që nënkupton se bëhet me kërkesë të qytetarit, dhe nuk është e obligueshme.

Asnjë nga shtetet e Bashkimit Europian, ku vendi ynë pretendon që të anëtarsohet nuk e ka të përcaktuar grupin e gjakut në kartat e identitetit, gjithashtu asnjë shtet tjetër i kontinentit nuk e ka këtë kategori të detyruar.

Pavle Trajanov ish ministër i brendshëm dhe kryetar i Lidhjes Demokratike (LD) në kuadër të ndryshimeve për kartat e identitetit në vendin tonë, e cila ende nuk ka hyrë në procedurë parlamentare ka kërkuar që në të të shtohet edhe një grafë e cila do të përmbajë grupin e gjakut të mbajtësit të sajë. Kjo kërkesë e Trajanovit nuk sjellë ndonjë kosto financiare për buxhetin e Maqedonisë së Veriut dhe kjo gjë mund të rezultojë pozitive për të shpëtuar jetë e qytetarëve të vendit tonë.

Ndonjëse grupi i gjakut në kartat e identitetit nuk është një praktik shumë e përhapur në rajon, europë apo edhe botë, por ajo pëmbanë element pozitive, pasi mund te rezultojë me shpëtimine shumë jetëve, e si e tillë kjo duhet që të merret në konsideratë edhe nga ligjvënësit e vendit tonë.//Zhurnal.mk

Related posts

Milikije Halimi i jep fund problemit disa dekadash të ujit, Haraçina me uji pa ndërprerje

Admin

RMV/ Për herë të parë, sulmi ndaj mjekëve barazohet me sulmin ndaj personave zyrtarë

Admin

Lëvizja Besa zgjedhë strukturat e saj në Novosellë të Bogovinës, lëvizja po ritet

Admin

Mbeturinat dhe uji i pijshëm problem në komunën e Tearcës

Admin

Bashkia e Shkupit të premten me spërkatje kundër mushkonjave

Admin

VMRO: MPB nuk është funksionale, letërnjoftime nuk ka më shumë se 20 ditë

Admin

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More