10.8 C
Skopje, NM
15/06/2021
DailyNews.mk
Analiza Përzgjedhjе nga redaktori

ANALIZA: Powell propozon një skemë të veçantë për ndihmë direkte për biznesin e vogël, jo kredi

Kryetari i Rezervës Federale Jerome Powell është i vendosur t’u thotë ligjvënësve se bizneset e vogla të SHBA-ve mund të kenë nevojë për “mbështetje të drejtpërdrejtë fiskale”, sesa më shumë hua.

Ai është i vendosur ti paraqesë mendimet përpara komitetit të shërbimeve financiare të Dhomës së Përfaqësuesve të Martën (22 Shtator) dhe komentet e tij të përgatitura, parë nga Financial Times, tregojnë se ai planifikon të mbrojë Fed kundër kritikave që nuk ka bërë sa duhet për të ndihmuar bizneset e mesme dhe të vogla (SMB) krahasuar me përpjekjet që ka bërë për tregjet financiare. Për shembull, disa ligjvënës kanë theksuar se fondi prej 600 miliardë dollarësh i Fed për t’u dhënë hua NMV-ve është përdorur rrallë për shkak të kushteve të perceptuara të huazimit.

Powell planifikon të kontestojë se fuqitë e Fed janë të kufizuara dhe se lehtësitë e huazimit të krizës ishin thjesht një “prapavijë”, citon Financial Times në artikullin e saj. Powell thotë se përfundimisht do të jetë përgjegjësi e Kongresit për të vepruar. Fed, thotë ai, ka “kompetenca huazimi”, ndërsa Kongresi ka “kompetenca shpenzuese”.

Powell vëren se shumë huamarrës përfituan dhe do të vazhdojnë të përfitojnë nga programet e Fed, por për të tjerët nuk do të përfitojnë.

Pandemia e fortë pas afërsisht gjashtë muaj në SHBA, ka lënë NVM-të kryesisht ende duke luftuar, njoftoi PYMNTS.

Sipas një studimi, 75 përqind e bizneseve në Main Street thonë se e kanë të vështirë të qëndrojnë në treg, me të ardhura të reduktuara dhe shumë prej tyre duhet të marrin masa shtesë financiare në mënyrë që të qëndrojnë likuid. Pagesat e qirasë janë ende të ulëta, dhe 72 përqind e bizneseve thonë se do të duhet të mbyllin dyert e tyre nëse do tu ndërpriteshin të ardhurat sërish.

Shifrat tregojnë se 41.9 përqind e NVM-ve u është dashur të zvogëlojnë listën e pagave dhe 26.1 përqind u është dashur të aplikojnë për kredi nga Administrata e Biznesit të Vogël.

Kërkimet nga PYMNTS tregojnë se më shumë NVM mund të paguajnë qiratë dhe tu bëjnë pagesa të furnitorëve tanimë, kështu që besimi është më i mirë se sa ishte në Mars.

Bankat, korporatat dhe madje rregullatorët tani e njohin tashmë imperativin për të modernizuar – jo vetëm dixhitalizuar – infrastrukturat dhe rrjedhat e punës që lëvizin para dhe të dhëna mes bizneseve në nivel kombëtar dhe ndërkufitar.(SI)

Related posts

Editorial/ Cilat janë rreziqet që mund të paraqiten nga Kina dhe Rusia për NATO-n

NEFAIL EMINI

Zaev – Duda: Është shumë e rëndësishme mbështetja polake për RMV-në në BE

NEFAIL EMINI

Konjufca: Çështja e Asociacionit të komunave me shumicë serbe, është çështje e mbyllur

NEFAIL EMINI

Merkel në samitin e NATO-s: Fushata propagandistike e Rusisë pjesë e agjendës sonë

NEFAIL EMINI

Zoran Zaev: Maqedonia e Veriut është e përkushtuar në sigurinë kolektive të NATO-s

NEFAIL EMINI

Jens Stoltenberg: NATO duhet që t’i përgjigjet rritjes së ndikimit të Kinës

NEFAIL EMINI

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More