30 C
Los Angeles
August 8, 2022
DailyNews – MK
Kuriozitete

A ka patur dinosaur në Europë?

Dinosaurët evoluan pjesërisht gjatë periudhës Triasike të epokës Mesozoike, rreth 230 milion vjet më parë. Në atë kohë, toka kishte një tokë superkontinentale, e quajtur Pangaea, pjesë e së cilës ishte Evropa. Kështu mbeti në të gjithë Triasikun. Me fillimin e periudhës Jurassic, rreth 30 milionë vjet më vonë, superkontinenti filloi të ndahej në Laurasia dhe Gondwana. Superoqeani që rrethonte Pangaean, quhej Oqeani Tethys, dhe ndërsa ky u fut më thellë në superkontinent, pjesa më e madhe e Evropës u përmbyt.

Nga Kretaku, nga 145 deri në 66 milionë vjet më parë, kontinentet kishin filluar t’u afroheshin formave të tyre të tanishme, por jo pozicioneve të tyre aktuale, dhe Evropa mbeti tropikale. Ndonjëherë, ishte një zinxhir ishull-mikrokontinentesh duke përfshirë Baltikën dhe Iberinë.

Evropa është relativisht e pasur me fosile nga kufiri Jurasik-Kretace dhe shumë nga ajo që dihet për dinosaurët evropianë daton nga kjo kohë. Gjatë Mastrihtit, fundi i dinosaurëve të Kretakut dominonin Evropën Perëndimore dhe Qendrore pasi Formimi Tremp në Spanjë daton në atë epokë. Shembuj të dinosaurëve nga Evropa Mastrihtiane janë Struthiosaurus dhe Canardia.

Fosile të dinosaurëve në Europë filluan të zbulohen që në vitin 1824 dhe vazhdojnë të zbulohen edhe sot.

Related posts

Lehtë dhe efektive: Truqet si të eliminoni aromën e keqe nga këpucët dhe atletet

admin

Për të qenë të lumtur dhe të suksesshëm mund të mjaftojë ndryshimi i thjeshtë

admin

Parodi në Islandë: Autoritetet e turizmit tallen me Metaversen e Zuckerbergut

admin