19.8 C
Skopje, NM
28/09/2021
DailyNews.mk
Ekonomi

123 mln euro, stoku i investimeve amerikane

Me financimin e ndërtimit të hidrocentralit të Skavicës, vlera e projektit të të cilit arrin në 510 milionë euro, Shtetet e Bashkuara të Amerikës marrin një peshë të konsiderueshme në investimet e huaja direkte të vendit tonë.

Aktualisht pozicioni i investimit të kompanive amerikane në Shqipëri është në nivele modeste. Në 6 mujorin e parë të këtij viti, fluksi i investimeve të ndërmarrjeve me origjinë nga SHBA-të ishte në total 6 milionë euro.

Nivelin më të lartë të investimit firmat amerikane e kanë shënuar në vitin 2014, ku totali i investimeve të sipërmarrjeve nga Amerika arriti 35 milionë euro, që prej kësaj periudhe, investimet e portofolit të këtyre kompanive janë tkurrur ndjeshëm.

Në total vlera e investimit të kompanive amerikane, që nga 2014 dhe deri në Qershor të këtij viti arrin 123 milionë euro, duke zënë vetëm 1.5% të totalit të stokut prej 8.4 miliardë euro të investimeve të kompanive të huaja në Shqipëri.

Aktualisht portofolin e investimeve të huaja në vendin tonë për gjysmën e parë të këtij viti e dominon Holanda për shkak të regjistrimit të investimeve të kompanisë Statkraft në hidrocentralin e Devollit me 143 milionë euro investime, e pasuar nga Zvicra me 119 milionë euro në projektin e gazsjellësit TAP dhe Turqia e Italia.

Related posts

Nga mesnata çmime të reja të derivateve të naftës

Admin

Ministria e Ekonomisë do ta shënojë Ditën Botërore të Turizmit

Admin

Bankat shtyjnë shlyerjen e 60% të kredive

Admin

60% e investimeve të huaja të orientuara në patundshmëri – Ekspertët: Nuk ndihmojnë në punësim

Admin

CFO-ja e “Huawei”-t Meng Wanzhou largohet nga Kanadaja dhe arrin në Kinë

Admin

Kina dhe Gjermania, protagoniste të rimëkëmbjes globale

Admin

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com