9.8 C
Skopje, NM
17/10/2021
DailyNews.mk
Analiza Kovid-19 Përzgjedhjе nga redaktori Tema

​Ankthi mund të shkaktojë që njerëzve t’u bie të fikët pas vaksinës antiCOVID, shpjegojnë mjekët

Ndërsa disa njerëz kanë një fillim të efekteve anësore të vaksinës COVID-19 që fillojnë brenda një dite apo më shumë, të fikët menjëherë pas marrjes së goditjes po raportohet në numër të vogël. Një analizë e lëshuar nga CDC, për shembull, identifikoi 64 pas vaksinimit “të lidhur me ankthin” nga 8.624 doza midis 7 prillit dhe 9 prillit, 17 prej të cilave kishin të fikët. Të gjithë marrësit morën vaksinën “Johnson and Johnson”.

CDC thotë se merr raporte për të fikët “pas pothuajse të gjitha vaksinave” që zakonisht shkaktohen nga dhimbja ose ankthi. Njëzet për qind e pacientëve me ngjarje të lidhura me ankthin në analizën CDC kishin një histori të të fikëtit lidhur me marrjen e injeksioneve. Marramendja ishte simptoma më e zakonshme e raportuar nga 64 ngjarje të analizuara në raportin e CDC.

Amina Abdeldaim, një profesoreshë asistente klinike në Shkollën e Medicinës Grossman në NYU, shpjegoi për Pop Sugar se nervi vagus që kalon nëpër toraks (në qendër të trupit) ndikon në zemër. “Ekziston një refleks që zvogëlon rrahjet e zemrës dhe kjo është ajo që shkakton marramendjen tuaj,” tha ajo. Ekziston gjithashtu një rënie e papritur e presionit të gjakut, e cila mund të zvogëlojë rrjedhën e gjakut në tru.

Sofija Volertas, MD, një profesoreshë asistente në sektorin e reumatologjisë, alergjisë dhe imunologjisë të UNC, vuri në dukje se kjo përgjigje nuk ka gjithmonë nevojë të jetë e lidhur me ankthin, në vetvete.

“[Njerëzit] ende mund të kenë këtë lloj reagimi, edhe nëse nuk kanë një shqetësim të ndjeshëm emocional”, tha ajo.

Volertas sqaroi gjithashtu se reaksionet vazovagale dhe reaksionet e menjëhershme të rënda alergjike, ose anafilaksia, ndryshojnë. Ndërsa të dyja mund të ndodhin menjëherë pas një vaksine, reaksionet vazovagale kanë tendencë të ndodhin brenda disa sekondave deri në disa minuta pasi të merret vaksina, ndërsa anafilaksia, tha ajo, mund të ndodhë vetëm pasi alergjeni të absorbohet në sistemin tuaj dhe të njihet nga sistemi juaj imunitar ( e cila është arsyeja pse njerëzve u thuhet të presin 15 minuta pas marrjes së vaksinës para se të largohen nga vendi i vaksinimit, ose 30 minuta nëse ata kanë një histori të anafilaksisë ose, siç vëren CDC, ndonjë vaksinë ose reaksion të menjëhershëm alergjik që shkakton injeksione).

“Gjëja tjetër me vazovagal, është që zakonisht pulsi juaj ngadalësohet, ju keni një lëkurë vërtet të butë dhe jeni vërtet të zbehtë,” tha Volertas. “Me reaksione alergjike, ju në të vërtetë skuqeni, dhe pulsi juaj bëhet me të vërtetë i shpejtë”. Një reaksion i menjëhershëm alergjik jo i rëndë mund të ndodhë deri në katër orë pas vaksinës, por jo të ketë edhe reagime vazovagale.

Kur dikush i bie të fikët nga një vaksinë ose shfaq simptoma të tjera të një reaksioni vazovagal, është zakonisht jetëshkurtër – për 64 rastet e raportuara nga CDC, shumica u zgjidhën brenda 15 minutash. Është ajo që Purvi Parikh, MD, një imunolog pranë Rrjetit të Alergjisë dhe Astmës, klasifikohet si “një përgjigje shumë e mirë, e shkurtër, e kufizuar”. “Njerëzit shërohen më vete, madje edhe brenda pak minutash, dhe ata nuk kanë ndryshime të rrezikshme në shenjat e tyre jetike dhe çfarë jo,” shpjegoi ajo.

Nëse përjetoni të fikët kur ju jepet vaksina COVID-19, nuk duhet të jetë shqetësuese, por mund ta kontaktoni mjekun tuaj. Për më tepër, nëse përjetoni të fikët ose reagime të tjera anësore pasi të keni lënë vendin e vaksinës, nuk konsiderohet si një reagim vazovagal. Në atë rast, kontaktimi me një profesionist mjekësor mund të jetë i mençur dhe e njëjta gjë vlen për çdo simptomë në një periudhë të zgjatur kohe.

Related posts

Analizë/ Zgjedhjet lokale dhe përhapja e pandemisë

Admin

Duke votuar Velimir Smilevskin, shqiptarët e Butelit pengojnë kthimin e Tarçullovskit në politikë!?

Admin

Analizë/ Fushata zgjedhore kaloi me plot premtime e akuza, secila parti më e fortë se tjetra

Admin

“Agjenda e Blertë” solli investimin e parë: 500 milionë euro për katër komuna maqedonase!

Admin

Analizë/ Ambulanta-premtimi i rradhës i pa realizuar i Boris Georgievskit

Admin

Analizë: A do të mjaftojnë 300 euro rrogë minimale për të mbuluar harxhimet e jetesës?

Admin

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com