30.9 C
Los Angeles
August 9, 2022
DailyNews – MK
Uncategorized

Во Данска уништени и закопани 17 милиони куни поради мутираниот коронавирус

Повеќе од 17 милиони куни се уништени и закопани во Данска со цел да се спречи мутираниот коронавирус, кој е забележан кај овие глодари.

Новиот мутиран вид на коронавирусот наречен Кластер 5 има потенцијал да ги упропасти сите напори на научниците, кои досега работеа на вакцина против Ковид-19 односно да ја направи помалку ефикасна.

Данска се обиде да го запре ширењето на мутираниот коронавирус низ цела држава откако беа потврдени 13 случаи во северниот дел на земјата.

Научниците претпоставуваат дека куните биле заразени со новиот коронавирус од работниците на една фарма, а потоа мутираниот вирус се вратил кај луѓето.

Со вкрстувањето помеѓу видовите дошло до мутација на „спајк“ протеинот, преку кој влегува вочовековите клетки

Related posts

Романските социјаладемократи освоија мнозинство, влада повторно ќе составувааат либералите

admin

Torrential rains in western Indonesia leave two dead, 2,700 homes flooded

admin

Грција и БиХ со полициски час ќе се справуваат со ширењето на коронавирусот

admin