33.3 C
Los Angeles
August 8, 2022
DailyNews – MK
Uncategorized

Бугарскиот парламент ќе расправа за преименување на празникот 24 Мај во Ден на бугарската и словенската писменост

Во рамките на денешното заседание бугарскиот Парламент најавена е расправа за промени во законот за работа, поврзани со преименување на националниот празник 24 Мај – Ден на бугарската просвета и култура и на словенската писменост, објави БГНЕС.

Предлогот за преименување на државниот празник е на ВМРО од каде што бараа

Да биде Ден на бугарската писменост, просвета и култура, но по реакциите во јавноста донесено е решение со консензус да се празнуваат светите браќа Кирил и Методиј, бугарската азбука, но и словенската книжевност.

Related posts

Хрватскиот премиер Пленковиќ е заразен со коронавирусот

admin

Нов Зеланд – единствена земја во светот која се справи со коронавирусот

admin

Ријана им праќа љубов на американските домородци

admin